Bojovníci Talibanu unesli v Pákistánu asi 300 studentů

Péšávar (Pákistán) - Na severozápadě Pákistánu dnes bojovníci povstaleckého hnutí Taliban unesli kolem 300 studentů vyšší školy pro vojenské kadety, cestující v minibusech s učiteli a příbuznými. O násilné akci, která se odehrála v době pokračující ofenzivy pákistánské armády proti Talibanu v údolí Svát v jiné části dané oblasti, informovala pákistánská policie.

S ručními granáty v rukou přinutili talibanští bojovníci zastavit konvoj se studenty, který mířil z kmenového území Paštunů Severní Vazíristán u afghánských hranic do města Bannu na severozápadě země.

Řidiči a několika studentům se podařilo uprchnout

Jak uvedl policejní důstojník Razak Chán, uprchnout se podařilo řidiči jednoho minibusu a několika studentům. Ti pak policistům vylíčili, že po přepadu nastoupil do každého vozidla jeden talibanec s granátem a odvezl cestující na neznámé místo.
Mirzá Muhammad Džihádí, premiérův poradce pro kmenová území, prohlásil, že byly podniknuty snahy o propuštění zajatých a vyjádřil naději, že toho bude dosaženo brzy.

Ofenziva proti Talibanu trvá již zhruba měsíc

Už zhruba měsíc vedou pákistánské ozbrojené síly ofenzivu proti Talibanu ve Svátu i sousedních okresech. Přiměla je k tomu skutečnost, že talibanští ozbrojenci porušili dohodu o příměří s vládou a přesunuli se do oblasti v relativní blízkosti hlavního města Islámábádu.

V Severním Vazírístánu má základny několik skupin hnutí Taliban a uskupení napojených na organizaci Al-Káida. Ozbrojené násilí roste v Pákistánu od poloviny roku 2007 a projevuje se útoky na bezpečnostní síly a vládní a západní cíle. Únosy civilistů jsou ale poměrně ojedinělé.