Britští voliči sečtou politikům účty v eurovolbách

Londýn - Na eurovolby v Británii dopadá stín frustrace voličů z politiky. Skandál kolem poslaneckých výdajů už otřásá křeslem britského premiéra Gordona Browna. Podle ostrovních médií má za sebou nejriskantnější týden vládnutí. Vlna pobouření už smetla předsedu sněmovny. Příští týden si pak pravděpodobně vybere další oběti v evropských a místních volbách. Průzkumy předvídají velké ztráty jak labouristům, tak opozičním konzervativcům.

Skandál s pochybnými poslaneckými náhradami nebere konce. Den za dnem vychází najevo, za co všechno politici utráceli státní peníze. Nejenže z náhrad financovali hypotéky, nábytek, opravy kurtů nebo čištění bazénů, nechali si proplácet dokonce i budky pro ptáky. S evropskými a místními volbami se blíží chvíle, kdy jim voliči výstřední účty sečtou. Hořká pachuť z útrat poslanců může ovlivnit účast. Průzkumy odhadují, že bude ještě nižší než obvykle. Skoro třetina Britů říká, že volit nechce.

Veřejnost je totiž rozezlená. „Jsem vážně znechucen,“ říká jeden volič. „Měli by je potrestat. Když vyloupíte banku a chytnou vás, taky nemůžete říct - ach, promiňte, peníze vrátíme,“ myslí si další Brit.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Skandál drtí vládnoucí labouristy i hlavní opoziční strany. Chabé výsledky by mohly stát křeslo premiéra Browna. Ten čelí výzvám k předčasným parlamentním volbám. „Labour Party nechce parlamentní volby dřív než v červnu 2010. Nezdá se, že skandál je pro Gordona Browna podnět. Bude se chtít udržet co nejdéle v naději, že se ekonomika zlepší,“ míní politolog z Univerzity v Leedsu Simon Lightfoot.

Veřejná zloba tak nahrává malým euroskeptickým stranám. Ty sbírají protestní hlasy. Labouristé slibují reformy. Otevírá se tak příležitost, jak změnit způsob vlády - od volebního systému přes utajování informací po rozložení moci.