Epidemie prasečí chřipky se přenesla z Mexika do USA, hrozí pandemie

Mexiko - Nebezpečný virus chřipky, který zřejmě pochází z vepřů, byl kromě Mexika nově zaznamenán i v USA. Podle dnešních zpráv televize CNN byla nákaza u amerických pacientů prokázána dosud v osmi případech, žádný z nich ale neskončil smrtí. V Mexiku si už prasečí chřipka vyžádala nejméně 68 lidských životů, zhruba tisícovka dalších lidí s nákazou bojuje. Podle Světové zdravotnické organizace je šíření této nemoci natolik vážné, že se může změnit ve světovou pandemii.

Po dlouhé době nejsou drogy a s nimi spojené násilí hlavní zprávou dne v Mexiku. Jejich místo zaujala další hrozba. Jmenuje se: H1N1, prasečí chřipka, která zmutovala, a teď se v zemi šíří mezi lidmi. Působí vysokou horečku, bolesti kostí a svalů, napadá dýchací cesty. Účinná vakcína dosud neexistuje a úřady v obavách před nákazou ruší téměř veškeré veřejné akce a zavírají školy.

Šest latinskoamerických zemí - Kostarika, Nikaragua, Brazílie, Peru, Chile a Kolumbie - vyhlásily v souvislosti s epidemií v Mexiku zdravotnický poplach nebo oznámily přijetí blíže nespecifikovaných opatření proti rozšíření chřipky na své území. Preventivní kroky proti zavlečení prasečí chřipky podniká také Japonsko. Všem cestujícím na lince z Mexika dnes zdravotníci podle agentury DPA měřili teplotu, než jim dovolili opustit letiště.

Světová zdravotnická organizace v pátek s odvoláním na výsledky testů v laboratoři v Kanadě potvrdila, že smrt lidí v Mexiku způsobil virus prasečí chřipky typu A/H1N1. WHO zároveň varovala, že právě vepři mohou sloužit jako „transformační líheň“ pro vznik nového klonu viru, který by v sobě kombinoval vlastnosti jednotlivých virových kmenů dosud zaměřených na různé druhy živočichů.

Mexické orgány kvůli epidemii smrtící chřipky uzavřely všechny školy ve státě Mexiko (hlavní město s okolím). Prezident poslal do ulic měst armádu: vojáci rozdávají roušky. Ty sice brzy na mnoha místech došly, vláda je ale přesvědčená, že chřipku přemůže. Obyvatelstvo bylo vyzváno, aby se pokud možno vyhýbalo všem shromážděním, nenavštěvovalo kina, bary a restaurace. Mnohé veřejné akce, především dětské, byly zrušeny. Také fotbalové kluby odvolaly víkendová utkání.

„Uvědomujeme si vážnost tohoto problému. Přesto jsem si jistý, že situaci dokážeme zvládnout - s pomocí všech článků našeho zdravotnictví i občanů,“ věří mexický prezident Felipe Calderón. Podle expertů lze zabránit šíření chřipky jen obtížně. Pomáhá při tom klasická prevence: časté mytí rukou, zakrývání úst při kašli i kýchaní a užívání ochranných roušek.