Tresty podle práva šaría - ukamenování, bičování nebo useknutí ruky

Praha - Ve světě se znovu s obavami začíná mluvit o islámském právu šaría. Somálská vláda minulý týden jednohlasně schválila zavedení tohoto práva ve své zemi, prý aby tak vzala trumfy z rukou islámským radikálům. Tradiční islámské právo bude nově platit taky v údolí Svát v Pákistánu. Šaría se tak znovu dostává na první stránky světových novin.

Šaría je slovo, které dnes mnohým nahání hrůzu. Systém islámského náboženského práva pochází ze 7. století a vychází především z Koránu a učení proroka Mohameda. Přesně stanovuje, jak se mají věřící chovat a dokáže obsáhnout prakticky všechny stránky běžného života - od politiky přes obchod až po rodinu, sexualitu či osobní hygienu.

Jeho výklady jsou různé, od benevolentních až po velmi radikální. V některých zemích nesmí ženy vyjít z domu bez doprovodu manžela, bratra nebo otce. Jinde mohou na ulici jen přísně zahalené, od 13 let nesmí chodit do škol. Muži mají předepsaný povinný plnovous a tradiční oblečení. Televize, stejně jako západní hudba se považuje za nástroj satana a je zakázaná.

Tvrdé jsou i tresty za porušení islámského práva. Žena přistižená při manželské nevěře může být ukamenována, a to před očima celé své rodiny včetně malých dětí. Za krádež hrozí useknutí ruky nebo jiné části těla, za požití alkoholu se veřejně bičuje.

Šaría se někdy kombinuje nebo omylem zaměňuje s tradičním kmenovým a rodinným právem. Některé případy jsou šokující.

V Jordánsku otec zavraždil svou šestnáctiletou dceru, která měla nemanželský poměr. Podle soudu to udělal pro čest rodiny, dostal za to šest měsíců vězení.

V Íránu mladý muž vchrstl devatenáctileté teheránské studentce do obličeje kyselinu sírovou, protože ho nechtěla za muže. Soud ho odsoudil ke stejnému utrpení, i on má přijít o zrak kyselinou sírovou.

V Nigérii zase byla mladá žena odsouzena k smrti ukamenováním za cizoložství. Pokud jí soud trest nezmírní, bude popravena hned poté, co přestane kojit svou malou dceru.

Většina muslimských zemí má sekularizovanou ústavu i právní systém a podobné excesy zakazuje. Ale ne všechny. Právo šaría platí v některých svazových státech Nigérie, vycházejí z něj soudy v Saúdské Arábii a Íránu. Návrat k tomuto právu ohlásilo Somálsko a šaría se vrací i do údolí Svát v Pákistánu.

Afghánistán se sice po svržení Talibanu práva šaría zřekl, ale na mnoha místech země neoficiálně platí a prezident Karzáí podepsal zákon, který umožňuje manželské znásilnění. Pod mezinárodním tlakem pak jeho vláda účinnost zákona zrušila.

  • Právo šaría autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/816/81586.jpg
  • Zahalené ženy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/816/81588.jpg
  • Právo šaría autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/816/81584.jpg