Thajští demonstranti se po odletu státníků rozešli, stav ohrožení zrušen

Pattaya (Thajsko) - Summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), který se měl od neděle konat v thajském letovisku Pattaya, byl dnes kvůli masivním protestům tamních protivládních demonstrantů zrušen. Rozvášněné davy totiž vtrhly do konferenční části hotelového komplexu, kde účastníci vrcholné schůzky jihoasijských zemí měli jednat. Thajský premiér Apchisit Vedžadžíva kvůli obavám z bezpečnosti také ve městě a jeho okolí vyhlásil výjimečný stav. Asi polovinu účastníků summitu evakuovaly bezpečnostní jednotky helikoptérami na nedaleké vojenské letiště. Po splnění všech bezpečnostních opatření při transportu státníků z ohrožených míst byl několikahodinový výjimečný stav zrušen.

Manifestující žádali především odstoupení ministerského předsedy Apchisita Vedžadžívy, jeho vlády a vypsání předčasných parlamentních voleb. Ty poslední se v Thajsku konaly před necelými čtyřmi měsíci.

Protesty již ráno znemožnily japonským, čínským a jihokorejským ministrům zahraničí sejít se na pracovní snídani. Dav zablokoval hotel, kde byla ubytována část nejvyšších představitelů asijských zemí, a bránil jim jej opustit. Později se situace vyhrotila, když více než 1000 protivládních demonstrantů prorazilo skleněné dveře do jednacích sálů, kde se dnes měli setkat představitelé 16 asijských zemí.

Dav se dožadoval odstoupení Apchisita Vedžadžívy, který se k moci dostal po parlamentních volbách před čtyřmi měsíci, a také vypsání nových předčasných voleb. „Červené košile“, jak si říkají stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, převracely stoly s občerstvením, mávaly thajskými vlajkami a skandovaly: „Apchisito, odejdi!“

Vládní mluvčí Panitan Wattanayagorn novinářům před zrušením summitu řekl, že delegáti musejí mít zajištěnu bezpečnost podle mezinárodních standardů. Právě obavou o bezpečnost vládních představitelů zdůvodnil thajský premiér zrušení vrcholné schůzky a následné vyhlášení výjimečného stavu.

„Dokončil jsem svůj úkol a nařídil zrušit výjimečný stav,“ citovala agentura Reuters premiérovo prohlášení poté, co představitelé asijských států letovisko opustili. Vedžadžíva rovněž prohlásil, že demonstranti jsou „nepřátelé státu“. Červeně oděné davy vyhlásily zrušení summitu za své vítězství a z místa se stáhly. Jejich vůdce Džakrapop Penkajr oznámil, že další protesty se budou konat v hlavním městě. Jejich konec podmínil rezignací thajského premiéra.

Premiéra Vedžadžívu podporuje armáda, která v roce 2006 stála za nenásilným svržením tehdejšího předsedy vlády Tchaksina Šinavatry. Vedžadžívu k moci vynesly prosincové parlamentní volby. Svůj kabinet však mohl sestavit jen díky podpoře opozičních přeběhlíků. Vládní alternativa i venkovské radikální hnutí proto požaduje okamžité předčasné volby.

Zrušeno také jednání zemí jihovýchodní Asie s Čínou

Kvůli protestům bylo dnes podle agentur AP a AFP odloženo i jednání mezi představiteli zemí ASEAN a Čínou. „Trojstranná schůzka byla zrušena,“ potvrdil agentuře Reuters člen japonské delegace. „Japonský ministr zahraničí (Hirofumi Nakasone) ale telefonicky separátně mluvil se svým severokorejským a čínským protějškem,“ dodal.

Ministři si podle Reuters chtěli vyjasnit stanoviska k nedělnímu odpalu severokorejské rakety, která vyvolala ostrou reakci západního světa. Zatímco Japonsko spolu s USA a Británií požadují v Radě bezpečnosti OSN zpřísnění sankcí vůči komunistickému režimu Kim Čong-ila, Čína a Rusko, jež disponují v radě právem veta, tento krok odmítají.

Summit byl původně svolán hlavně kvůli světové ekonomické krizi. Kromě představitelů desetičlenného bloku ASEAN se ho zúčastní i zástupci Číny, Japonska, Koreje, Indie, Austrálie a Nového Zélandu. Demonstrace asi 2000 Šinavatrových stoupenců v červených košilích narušily už jeho páteční začátek. Protestující se ale nakonec stáhli a umožnili delegacím přístup do hotelu, kde se jednání odehrávají.