Vládní krize v Maďarsku podobná jako u nás - jen jména aktérů se liší

Budapešť - Českou politickou scénu těchto dnů připomíná současná vládní krize v Maďarsku. Ta se dále prohloubila poté, co vypadl ze hry hlavní kandidát na premiérské křeslo. Bývalý guvernér Maďarské národní banky György Surányi své rozhodnutí neucházet se o post ministerského předsedy dnes vysvětlil tím, že nezískal potřebnou podporu parlamentu. Pokud si to ale opozice rozmyslí, je prý ochoten své rozhodnutí ještě změnit. Další kandidáti budou představeni v pátek.

Podle analytiků by Surányi byl ideální volbou pro zvládnutí hospodářské krize v zemi. Dalšími dvěma kandidáty vládnoucích socialistů jsou akademik Ferenc Glatz a ekonom András Vértes, opozice ale dává přednost předčasným volbám. Ty řádné by se měly podobně jako u nás konat v první polovině příštího roku. Jak uvedl budapešťský zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, dnes se objevilo překvapivě další jméno kandidáta na premiéra - je jím šéf budapešťské burzy Mihály Patai. Agentura Reuters uvedla, že socialisté v pátek představí nová jména možných kandidátů.

V Maďarsku lze nedůvěru vládě vyjádřit pouze tak, že bude při odstoupení premiéra zároveň jmenován jeho nástupce. Aby se vládnoucí Maďarské socialistické straně (MSZP) podařilo zabránit předčasným volbám, které požaduje opozice, snaží se vybrat nového premiéra, který by v parlamentu získal dostatečnou podporu. Stávající premiér Ferenc Gyurcsány v sobotu oznámil, že hodlá rezignovat kvůli špatné hospodářské situaci v zemi.

Pro Surányiho se sice vyjádřil i liberální Svaz svobodných demokratů (SZDSZ), ale pro opoziční Svaz mladých demokratů (Fidesz) expremiéra Viktora Orbána byl nepřijatelný. Surányi přitom již před dvěma dny uvedl, že se funkce premiéra ujme jen tehdy, když bude mít podporu všech parlamentních stran. „Podpora od Fidesz nepřišla, proto mě nelze považovat za kandidáta na premiéra,“ řekl Surányi agentuře Reuters. Své rozhodnutí označil za konečné, nechal si ale otevřená zadní vrátka. „Je konečné, pokud Orbán dnes večer, zítra nebo pozítří neoznámí, že mě podporuje.“

Eurozóna je v nedohlednu

Maďarsko se potácí v ekonomických problémech celé poslední desetiletí. Bojuje s vysokým veřejným dluhem, příliš velkým rozpočtovým deficitem a také s inflací. Současná finanční krize je jen tečkou, která dlouhodobé problémy naplno ukázala. Maďarsko přitom nezachránila ani listopadová injekce Mezinárodního měnového fondu ve výši 25 miliard dolarů. Zemi příští rok čeká propad ekonomiky až o pět procent, a podle odborníků je tak její vstup do eurozóny v nedohlednu. Gyurcsány v posledních měsících sice navrhl mnoho cest z krize, žádnou se ale nepodařilo realizovat.

Maďarsko je v krizi
Zdroj: ČT24