Kanadští lovci tuleňů zahájili sezonu, svět protestuje

Ottawa - V Kanadě začala i přes protesty ochránců zvířat sezona lovu tuleňů. Úřady letos povolily zabít až 280 tisíc mláďat, což je o pět tisíc víc než loni a téměř třetina tuleňů zabitých každý rok ve světě. Do Zálivu svatého Vavřince za lovem tuleňů vyjela už asi dvacítka lodí, zvířata se loví i z pevniny. Odpůrci považují vybíjení tuleňů za nelidské a těžko kontrolovatelné. Rusko lov tuleních mláďat zakázalo minulý týden, Evropská unie zvažuje zákaz dovozu veškerých tuleních výrobků.

Lovci tuleňů prodávají kožešiny těchto zvířat výrobcům oděvů zejména v Norsku, Rusku a Číně, využívá se také jejich tuk. Podle ochránců zvířat lov ohrožuje populaci tuleňů a lovcům samotným nepřináší velké zisky. Kanadské úřady ale namítají, že lov je pod dobrým dohledem, vůči zvířatům citlivý a že pro rodiny rybářů, zasažené úbytkem tresek, představuje dodatečný příjem.

Přestože většinu tuleňů lovci zastřelí, stále používají i tolik kritizované hole, kterými je ubíjejí. Kromě brutality bojovníci za práva zvířat namítají, že o tulení kožešiny je ve světě menší zájem a ceny klesají, kvóty by se proto neměly nezvyšovat.

Kanadské ministerstvo rybolovu počet tuleňů grónských odhaduje na 5,6 milionu. Podle vlády v 70. letech populace těchto savců čítala asi 1,8 milionu kusů. Jejich počet se prý zvýšil díky tomu, že začala kontrolovat jejich lov. Z celkem 30 druhů tuleňů se jich ve světě kvůli kůži, tuku a masu loví asi polovina.

K zemím, kde se tuleni mohou zabíjet, patří vedle Kanady Grónsko, Island, Norsko, Namibie a USA; v rámci EU jsou to Švédsko, Finsko a Velká Británie.

Proti lovu tuleňů je EU i Rusko

Začátek lovné sezony přichází tři týdny poté, co jeden z výborů Evropského parlamentu schválil zákaz dovozu výrobků z tuleňů do evropské sedmadvacítky. Výjimku ale dává kanadským domorodým Inuitům, kteří by s nimi mohli obchodovat za kulturními, vzdělávacími nebo obřadními účely. Zákazu musí ještě dát zelenou celý Evropský parlament a jednotlivé státy EU, některé evropské státy již dovoz výrobků z tuleňů zakázaly.

Rusko minulý týden zakázalo lov tuleních mláďat mladších jednoho roku. Populace mláďat tuleně grónského, zabíjených hlavně kvůli bílé kožešině, v Rusku klesla za pět let o více než 60 procent - z 330 tisíc v roce 2003 na 120 tisíc v roce 2008. Loni bylo podle Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat (IFAW) zabito 13 500 tuleních mláďat oproti šesti tisícům v roce 2007.