Údajný Litviněnkův vrah Lugovoj nebude starostou olympijského Soči

Moskva - Údajný vrah zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka se o křeslo starosty Soči ucházet nebude. Úvahy o kandidatuře poslance Státní dumy Andreje Lugového na starostu tohoto černomořského letoviska, kde se v roce 2014 má konat zimní olympiáda, vyvolaly negativní reakce na Západě i v Rusku. Někteří britští politici už hrozili bojkotem olympiády, pokud by v čele olympijského města stanul člověk podezřelý z vraždy, jehož Rusko odmítá vydat do Británie.

Liberálně demokratická strana Ruska Vladimira Žirinovského, za niž byl Lugovoj v prosinci 2007 zvolen do ruského parlamentu, se nakonec rozhodla vyslat do městského klání málo známého kandidáta Alexeje Kolesnikova. Sám Lugovoj vysvětlil rozhodnutí nekandidovat tím, že důležitější je jeho práce v parlamentu ve prospěch regionů na Dálném východě, které jsou nyní postiženy krizí.

Bývalý ruský agent a kritik Kremlu Litviněnko i Lugovoj se setkali 1. listopadu 2006 v londýnském hotelu Millenium. Tady se podle britské policie Litviněnko otrávil radioaktivním poloniem a o 23 dní později ve velkých bolestech zemřel. Scotland Yard i Litviněnkova manželka považují někdejšího agenta KGB Lugového za hlavního podezřelého z vraždy. Londýn požádal o jeho vydání, což Moskva odmítla. Lugovoj jakoukoli vinu popírá, v prosinci 2007 byl zvolen do ruského parlamentu.

O křeslo starosty Soči se uchází i přední opoziční politik Boris Němcov a další kandidáti, včetně bývalé primabaleríny Anastasije Voločkovové. Experti ale předpokládají, že v čele radnice zůstane člověk z vládnoucí strany Jednotné Rusko. Němcov se už stal terčem útoku, při němž mu neznámí lidé hodili do tváře láhev s roztokem čpavku; místní tisk má prý zakázáno o opozičním kandidátovi psát a rušeny jsou i jeho schůzky s voliči.

Alexander Litviněnko
Zdroj: ČT24