Papež v Africe vybídl k náboženské toleranci a usmíření

Yaoundé - Papež Benedikt XVI. pokračuje ve své sedmidenní cestě po Africe. V Kamerunu varoval před hrozbou materialismu a rozpadem tradiční rodiny. Na sportovním stadionu v Yaoundé jeho slovům naslouchalo asi 60 000 věřících. Hlava křesťanské církve dále vyzvala k náboženské toleranci, kterou je Kamerun dobrým příkladem, neboť zde vedle sebe žijí křesťané a muslimové. V Angole, která je poslední zastávkou na jeho africké cestě, dnes vyzval místní obyvatele, aby pokračovali cestou usmíření po téměř tři desetiletí trvající občanské válce. Dialog může překonat všechny konflikty a napětí, uvedl papež. Vrcholem jeho návštěvy Angoly má být nedělní mše pod širým nebem, na kterou podle odhadů přijde až půl milionu věřících.

Jihoafrická Angola se stále vzpamatovává z občanské války ukončené před sedmi lety. Začátkem března zemi navíc zasáhly ničivé záplavy a má problémy i s nemocemi, jako je cholera nebo ebola. Papeže po příletu do Luandy uvítali nejen prezident Angoly José Eduardo dos Santos a členové jeho vlády, ale i desetitisíce obyvatel země, kde se více než 60 procent obyvatel hlásí ke katolictví.

Benedikt XVI. při projevu na letišti vzpomněl na své mládí, kdy vyrůstal v nacistickém Německu a řekl, že poznal válku a národní rozkol, které jsou pro něj výsledkem nelidských a zničujících ideologií, jež, za pomoci falešných snů a iluzí, utlačují lidi. „Proto rozumíte, jak dobře jsem si vědom toho, že dialog je cestou k překonání jakékoliv formy konfliktu a napětí a k přetvoření země, včetně té vaší, v dům pokoje a bratrství,“ uvedl. Ve své řeči vládu vyzval, aby boji s chudobou věnovala zvýšené úsilí.

Papeže bouřlivě přivítali i v Kamerunu

Benediktovu předchozí zastávku v Kamerunu ve čtvrtek provázelo bouřlivé přivítání na stadionu v metropoli Yaoundé. Zaplnilo ho 60 000 věřících. Papežovo turné ale stále zastiňuje úterní zmínka o tom, že používání kondomů neřeší šíření nemoci AIDS. Vatikán považuje za klíčové heterosexuální manželství nebo abstinenci.

„Církev nesníží vážnost manželství. Naopak ho považuje za základ a potvrzuje ho. Manželství a panenství jsou dvě cesty, které vyjadřují jedinečné tajemství života Boha s jeho lidem,“ řekl věřícím papež.

Kamerun je příkladem náboženské tolerance

Na setkání s kamerunskými muslimy Benedikt prohlásil, že soužití obou náboženských komunit by mohlo být příkladem pro ostatní země Afriky. „V Kamerunu křesťané a muslimové často pracují a praktikují svou víru vedle sebe. Všichni věří v jednoho Boha,“ konstatoval Benedikt.

Sedmidenní cesta Benedikta XVI. má za cíl pomoci kontinentu v době ekonomické krize a podpořit například boj proti korupci. A samozřejmě také upevnit postavení římskokatolické církve, která v rozvinutých zemích ztrácí věřící.