Súdánské organizace nahradí v Dárfúru humanitární agentury

Chartúm - Súdánský prezident Umar Bašír chce do roka ze země vykázat všechny mezinárodní humanitární organizace. Pomoc budou moci přivážet jen na letiště, kde ji podle Bašíra převezmou domácí agentury. Na Bašíra nedávno vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC) kvůli válečným zločinům v Dárfúru.

„Nařídili jsme súdánskému ministerstvu pro humanitární záležitosti, aby pod svou agendu převzalo veškerou humanitární činnost v zemi. Do jednoho roku nebudou už žádné mezinárodní organizace distribuovat pomoc súdánským občanům… (Mezinárodní skupiny) mohou nechat svou potravinovou pomoc na letišti a súdánské organizace ji rozdělí,“ citovala Bašírovo prohlášení před shromážděním ozbrojených sil agentura Reuters.

Súdánský prezident tak zareagoval na verdikt Mezinárodního soudního tribunálu v Haagu, který rozhodl o vydání zatykače na Bašíra kvůli genocidě v Dárfúru. Prezident odsoudil rozhodnutí soudu jako spiknutí Západu a odmítl jej respektovat. Pracovníky vyhoštěných organizací označil za špiony a zloděje, kteří ICC údajně předávali informace o situaci v Dárfúru.

image_71600
Zdroj: ČT24