Čínské shromáždění schválilo program pro povzbuzení ekonomiky

Peking - Všečínské shromáždění lidových zástupců (VSLZ) dnes v závěru devítidenního zasedání v Pekingu podle očekávání schválilo program pro povzbuzení ekonomiky v přepočtu za asi 10,5 bilionu korun a také čínský státní rozpočet. Napsala to agentura DPA. VSLZ, které zasedá každý rok, je nejvyšším orgánem státní moci a zákonodárným sborem s téměř třemi tisícovkami členů. Mnohé podrobnosti tohoto stimulačního balíčku jsou stále nejasné. DPA napsala, že mnoho delegátů se při jeho prosazování dožadovalo "více průhlednosti".

Rozpočet předpokládá nárůst výdajů na zbrojení o 14,9 procent. Peking vyčlenil pro vnitřní bezpečnost státu o téměř třetinu více peněz než loni. Země také dosáhne nejvyššího deficitu v historii této lidové republiky. Pro rozpočet hlasovalo 2440 delegátů, proti 315 a 124 osob se hlasování zdrželo. Pro plán rozvoje země se vyslovilo 2669 členů VSLZ.

Členové VSLZ, kterých je 2987, nepřímo na pět let volí shromáždění lidových zástupců ve 32 provinciích, pěti autonomních oblastech, čtyřech městech pod ústřední správou a v čínské armádě. Zastoupeny jsou i zvláštní oblasti Hongkong a Macao. VSLZ se schází každoročně, přijímá zákony a ústavní dodatky, schvaluje rozpočet, volí hlavu státu a jmenuje vládu s předsedou.

Letošní shromáždění bylo o pět dní kratší než loňské. Oficiální místa to zdůvodňovala snahou ušetřit. Mluvčí VSLZ Li Čao-sing zase tvrdil, že tentokrát prý bylo méně bodů k projednání.

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo ozdravný plán pro tamní hospodářství. Premiér Wen Ťia-pao ale také prohlásil, že je ochotný jednat se zástupci tibetského duchovního vůdce Dalajlamy, pokud se vzdá separatismu. Hlavním bodem jednání bylo, jak udržet růst hospodářství na 8%, jedině tak se bude schopná čínská ekonomika stabilizovat.