Solana: Vše, co jsem po rozšíření NATO očekával, se splnilo

Praha - Někdejší generální tajemník NATO Javier Solana v exkluzivním rozhovoru pro ČT vzpomněl na 12. březen v roce 1999, kdy se Česká republika stala členem Severoatlantické aliance. "Byl to velmi důležitý okamžik pro NATO, pro Evropskou unii a samozřejmě i pro vás," uvedl Solana.

„Vše, co jsem tehdy očekával, se splnilo. Noví členové se zapojili do obrany Evropy a NATO začalo chránit i vás. Já si tehdy velmi přál, abyste se dokázali adaptovat na novou situaci a zapojili se do operací NATO i do akcí Evropské unie,“ řekl Solana.

Někdejší generální tajemník pak dodal, že za posledních deset let se aliance hodně změnila, nejdůležitější pro ni nicméně bylo právě rozšíření v roce 1999. Podle něj členství v NATO České republice otevřelo cestu k členství v Evropské unii. „Dnes v roce 2009 unii předsedáte a jsem nadšený,“ prohlásil Solana.

Ten si pochvaloval také nynější spolupráci NATO a Evropské unie, ta je nadstandardní hlavně díky Solanovi, který nyní zastává funkci vysokého představitele EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. „Spolupráce unie a aliance je teď stoprocentní. S generálním tajemníkem NATO se setkávám každý měsíc. Spolupracujeme na všech liniích - v Afghánistánu, Kosovu nebo Somálsku,“ míní Solana.