Klaus: Klima nemohou vyléčit vlády

Santa Barbara (USA) - Lékem na klimatickou změnu nemohou být zásahy vlád. Na konferenci o ekonomických aspektech globálního oteplování v kalifornské Santa Barbaře to prohlásil prezident Václav Klaus. Spory kolem globálního oteplování jsou podle něj daleko větší hrozbou než samotná klimatická změna. V ohrožení je svoboda a prosperita, nikoli podnebí, uvedl prezident, který na toto téma před dvěma lety vydal knihu Modrá, nikoli zelená planeta. Zřejmě ji podle svých slov věnuje americkému prezidentu Baracku Obamovi, až za měsíc navštíví Prahu. Daroval ji už jeho předchůdci Georgi Bushovi, který měl podle jeho názoru pro její myšlenky větší pochopení, než zřejmě bude mít Obama.

Klaus označil teorii globálního oteplování za náboženství, které není podepřené důkazy a které ohrožuje svobodu a prosperitu lidstva. Názory českého prezidenta jsou na světové politické scéně obvykle terčem kritiky, v Santa Barbaře ale sklidil potlesk. Třeba za kritiku prezidenta Obamy kvůli mamutímu schodku nového rozpočtu. A o změnách klimatu mluvil jako vždy jasně: ochrana přírody ano, oteplování je mýtus a boj proti němu ohrožuje svobodu a prosperitu.

Seriózní debata o klimatických změnách dosud nezačala, řekl Klaus na konferenci. Vědci také podle něj ještě nepředložili pádné důkazy o tom, jak globální oteplování může být nebezpečné. Znovu vyzval k nové, nezávislé a dosavadními přístupy neovlivněné analýze globálního oteplování, včetně ekonomických aspektů.

„Je bláznivé řídit hospodářství shora,“ prohlásil Klaus. Zopakoval, že je třeba přísně oddělovat péči o životní prostředí od klimatického panikářství, které podle něj může vést k omezování svobody člověka a rozvoje společnosti. S odkazem na zkušenosti z dob komunismu v Československu Klaus na konferenci vybízel ke snižování role vlády a státu v hospodářství.

„Téměř nemohu věřit vlastním očím, jak mnoho tady (v USA) věříte ve vládu a jak mnoho nevěříte ve volný trh,“ řekl do potlesku účastníků fóra. Pozastavil se také nad tím, že návrh Obamova rozpočtu na příští rok počítá s o polovinu většími výdaji než příjmy. Odmítl názor, že současná ekonomická krize je důkazem selhání trhu. „Nejsem z těch, kdo by obviňovali trh. Na vině jsou politici,“ řekl.

Konferenci s názvem ECO:nomics, na níž se setkali především šéfové velkých podniků a ekologičtí odborníci, uspořádal list The Wall Street Journal. Klaus se do Santa Barbary vydal především proto, že se na konferenci měl setkat s propagátorem globálních akcí proti oteplování, bývalým americkým viceprezidentem Albertem Gorem. Kvůli změně programu ale Gore promluvil už ve čtvrtek, s Klausem se minuli a ke střetu jejich názorů nedošlo. Goreův boj za snižování emisí oxidů uhlíku do ovzduší považuje Klaus za chybný přístup. Radikální, nepřirozené a vynucované omezování kysličníku uhličitého způsobí prudké zpomalení až zabrzdění hospodářského růstu, varoval prezident.

Konference ECO:nomics
Zdroj: ČT24