Rusko odpoví na militarizaci Arktidy

Moskva - Rusko pozorně sleduje, jak bude postupovat militarizace Arktidy v souvislosti s tím, jak se v důsledku globálního oteplování možná zprůchodní mořské cesty v této části světa a otevře se přístup k bohatým zdrojům energetických surovin. Podle míry militarizace bude Moskva plánovat svou strategii, řekl dnes náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov. Rusko už předložilo své požadavky na většinu arktických vod, které sdílí se čtyřmi zeměmi NATO, a před více než půldruhým rokem umístilo ruskou vlajku na mořské dno pod severním pólem, aby posílilo svou pozici.

„Sledujeme, jak daleko půjde militarizace této oblasti. V závislosti na tom potom rozhodneme, jak budeme postupovat,“ řekl Makarov v Abú Dabí, kde se účastní mezinárodního zbrojního veletrhu.

Generální tajemník NATO Jaap De Hoop Scheffer minulý měsíc prohlásil, že NATO bude muset být vojensky přítomno v oblasti Arktidy, pokud globální oteplování povede v této části planety ke zprůchodnění mořských cest a velmoci vznesou nárok na bohaté zásoby energetických surovin. Zdůraznil, že je nutné budovat důvěru mezi pěti arktickými státy, tedy čtyřmi členskými zeměmi NATO a rivalskou velmocí Ruskem.

Rusko už umístilo pod severním pólem národní vlajku

Ruští výzkumníci, kteří v srpnu 2007 sestoupili v ponorce do hloubky 4200 metrů, umístili na mořském dnes pod severním pólem národní vlajku. Vyvolali tím rozhořčení dalších zemí činících si nárok na Arktidu, jako je Kanada.

V oblasti jsou nyní mnohem viditelnější ruské námořní a vzdušné síly. Nad Arktidou létají strategické bombardéry dlouhého doletu a jsou často sledovány letouny NATO. Ruská severní flotila se základnou v Murmansku po období relativní nečinnosti, jež následovalo po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991, zde rozšířila své hlídky.

Nároky na Arktidu si činí členské země NATO, které leží v oblasti, Kanada, USA, Norsko a Grónsko, což je autonomní ostrov patřící Dánskému království. Podle amerických vědců se v oblasti nachází zhruba 13 procent dosud neobjevených celosvětových zásob ropy a 30 procent plynu.

Ruská ponorka
Zdroj: ČT24/bbc.co.uk