Izrael na cestě k nové vládě, Netanjahu na cestě k postu premiéra

Jeruzalém - Izraelská povolební vyjednávání se zřejmě blíží konci. Předseda dosavadní opoziční strany Likud Benjamin Netanjahu dnes získal podporu šéfa krajně pravicové strany Izrael je náš domov Avigdora Liebermana. Vůdce krajní pravice však spolupráci podmiňuje vznikem velké koalice spolu s vítěznou stranou voleb, centralistickou Kadimou (česky Vpřed), v jejímž čele stojí dosavadní ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Kadima porazila v parlamentních volbách Likud jen o jedno poslanecké křeslo. Liebermanův Izrael je náš domov získal třetí největší počet voličských hlasů. Díky podpoře, kterou vyjádřil Benjaminu Netanjahuovi, zajistil předsedovi Likudu také parlamentní většinu 65 poslanců 120členného zákonodárného sboru - potřebnou většinu totiž ve volbách žádná strana nezískala.

Díky Liebermanově podpoře bude Netanjahu pravděpodobně pověřen sestavením vlády. „Doporučujeme Benjamina Netanjahua (na post premiéra), ale jen v rámci široké koalice,“ řekl Lieberman na dnešní schůzce s prezidentem Šimonem Peresem, jenž by měl dnes večer ukončit rozhovory s vůdci nejsilnějších stran s cílem vybrat politika, který má největší šanci na vytvoření koalice.

Livniové Kadima se kloní k odchodu do opozice

Livniová o velké koalici:

„Nebudu fíkovým listem vlády uplatňující tvrdou linii.“

Vítěz voleb Livniová se ke spolupráci s Likudem staví spíše odmítavě, Kadima velkou koalici podmiňuje pokračováním mírových jednání se zástupci palestinské samosprávy s cílem vytvořit dva státy - Izraelců a Palestinců. Netanjahu i Lieberman jsou však známi jako kritici mírového dialogu s Palestinci. Další představitelé Kadimy uvedli, že jejich strana zamíří s největší pravděpodobností do opozice.

Z volebních výsledků vyplývá, že Kadima obsadí v parlamentu 28 křesel, Netanjahuův Likud jich má 27. Livniová ale nemůže počítat s žádnými dalšími politickými spojenci, na rozdíl od Netanjahua, kterého nyní podporuje také Izrael je náš domov (15 křesel) a podle informací zahraničních agentur také dvě ultraortodoxní strany Šas (11 křesel) a Jednotný judaismus tóry (pět křesel) a dvě krajně nacionalistické strany (sedm křesel).

Peres by mohl svůj verdikt vynést již v pátek. Kandidát má na sestavení vlády 42 dní a poté musí získat souhlas parlamentu. Jestliže Peres nakonec skutečně pověří zformováním vlády Netanjahua, bude to v historii Izraele poprvé, co bude kabinet sestavovat strana, jež volby nevyhrála.

Cipi Livniová
Zdroj: ČT24