Na severozápadě Pákistánu bude platit šaría

Péšávar (Pákistán) - Pákistánská vláda schválila zavedení striktní formy islámského práva šaría v údolí Svát a okolních oblastech na severozápadě Pákistánu. Chce tak utlumit ozbrojené povstání pákistánského Talibanu, které v této oblasti zuří už déle než rok. Tento krok pravděpodobně vyvolá kritiku Západu kvůli obavám, že Pákistán hraje do ruky náboženským konzervativcům, kteří sympatizují s Talibanem a teroristickou sítí al-Káida.

„Po úspěšných vyjednáváních budou zrušeny a anulovány všechny neislámské zákony spojené se soudním systémem. Za neplatné budou považovány všechny zákony, které jsou proti koránu,“ uvedl v prohlášení mluvčí vlády Severozápadní pohraniční provincie po rozhovorech se zástupci islámských skupin z údolí Svát, která se konala v Péšávaru.

Dnešní oznámení následovalo poté, co islámští radikálové v údolí Svát vyhlásili desetidenní příměří před očekávanou dohodou s regionální vládou o znovuzavedení islámského práva šaría v této oblasti, která sousedí s Afghánistánem. Příměří Taliban označil za gesto dobré vůle s tím, že klid zbraní může být trvalý, až vláda podepíše dohodu o znovuzavedení islámského práva. Šaría má nahradit státní sekulární zákony zavedené poté, co se tato oblast stala v roce 1969 součástí Pákistánu. Regionální vláda tvrdí, že tímto krokem nijak neporušuje pákistánskou ústavu.

Při americkém náletu zahynulo 30 muslimských ozbrojenců

Při náletu amerického bezpilotního letounu v kmenové oblasti na severozápadě Pákistánu byly dnes zabity na tři desítky muslimských ozbrojenců. Americké útoky čím dál tím ostřeji kritizuje pákistánská vláda, podle níž jsou porušením pákistánské suverenity. Americké bezpilotní letouny za loňský rok provedly na třicet raketových útoků v této oblasti, z toho více než polovinu od září. Útoky podle pákistánských zdrojů připravily o život přes 220 lidí. Při posledním podobném útoku bylo v sobotu na kmenovém území Jižní Vazíristán zabito 27 ozbrojenců, především zahraničních členů al-Káidy.

Údolí Svát bylo donedávna jednou z hlavních pákistánských turistických destinací, dokud tu v roce 2007 nezačali islámští ozbrojenci bojovat proti bezpečnostním silám a za zavedení práva šaría. Stejně jako afghánský Taliban se i pákistánská odnož této organizace staví proti vzdělávání dívek a před časem zakázala jakékoli školy pro dívky a ženy v celém údolí Svát, zakázala hudbu a brání mužům holit si vousy. Podle místních obyvatel ozbrojenci nyní prakticky kontrolují celé údolí, které leží 130 kilometrů severozápadně od Islámábádu.