Pákistán poprvé připustil, že útoky na Bombaj se naplánovaly na jeho území

Islámábád - Pákistánské vedení poprvé připustilo, že loňské teroristické útoky v indické Bombaji byly zčásti naplánovány na jeho území. Ministr vnitra Rahmán Málik dnes uvedl, že v souvislosti s útoky byla zadržena řada podezřelých osob. Většinu jich policie propustila, ve vazbě zůstává šest podezřelých a po dvou podezřelých se pátrá. Listopadové útoky na Bombaj si vyžádaly přes 170 lidských životů. Indie tvrdí, že všech deset útočníků byli Pákistánci. Islámábád dosud přiznával pouze tu skutečnost, že jediný přeživší atentátník byl pákistánským občanem.

Pákistánští vyšetřovatelé zjistili, že část finančních prostředků použitých na uskutečnění atentátů byla převedena z Itálie a Španělska, použity byly rovněž rakouské telefonní SIM karty. Kromě toho se jim podařilo vypátrat motorový člun použitý atentátníky a zlikvidovat dvě skrýše podezřelých osob. Podle Málika stopy vedly také do Houstonu v USA.

Pákistán je pod velkým tlakem nejen Indie, ale také západních zemí, aby účinně zakročil proti militantní islamistické organizaci Laškare tajjaba, která má na jeho území své sídlo a útoky v Bombaji jsou připisovány jí.