Zimbabwe má nového premiéra, stal se jím Tsvangirai

Harare - Předseda opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai dnes složil do rukou prezidenta Roberta Mugabeho slib a stal se novým zimbabwským premiérem. V zemi by tak mohlo skončit dlouhé období dohadů o tom, kdo po loňských březnových parlamentních volbách bude zemi vládnout.

Dohodu o sdílení moci a vytvoření společné vlády uzavřeli oba politici v září, poté se nicméně ještě vláda a opozice dohadovaly, jak by měla vláda vypadat. Opozice chtěla dokonce od dohody odstoupit, protože si podle ní prezident Mugabe a jeho strana nárokovali klíčová ministerstva. Na zimbabwské lídry kvůli dohodě hodně tlačily jihoafrické země, které se obávaly úplného kolapsu dříve prosperujícího Zimbabwe.

Tsvangirai už včera prohlásil, že se chce soustředit především na stabilizaci ekonomiky a přilákání zahraničních investic. To by podle něj mělo pomoci vyvést zemi z tíživé finanční krize, Zimbabwe čelí hlavně obrovské inflaci.

Zimbabwané doufají, že politika nové vlády pomůže obnově země, která trpí nezaměstnaností přesahující 90 procent, nedostatkem potravin a epidemií cholery, jež si vyžádala již bezmála 3 500 životů.

Nová vláda se bude podle Tsvangiraie snažit vrátit děti do škol, otevřít nemocnice „a dát jídlo na stůl pro všechny lidi, bez ohledu na jejich politické přidružení“. Mugabe uvedl, že novému premiérovi nabídl „svou ruku ve znamení přátelství a solidarity“. Cesta k dohodě o společné vládě podle něho nebyla jednoduchá, vyjádřil však víru ve spolupráci svého i Tsvangiraiova tábora. Vládu si obě strany rozdělí v podstatě napůl, ministři vnitra budou dva. „Neznamená to, že se přidáváme k Mugabemu. On má výkonnou moc, já mám výkonnou moc,“ prohlásil Tsvangirai.

Vládu obou politiků a zavedení rozličných reforem v Zimbabwe bude pozorně sledovat mezinárodní společenství, než zemi poskytne tolik potřebnou finanční pomoc. Jmenování Tsvangiraie premiérem ocenil v prohlášení britský ministr zahraničí David Miliband, zároveň ale upozornil, že opoziční předák má před sebou hodně práce, než bude zmírněno utrpení zimbabwského lidu. Víru v novou vládu Zimbabwe projevilo také několik jihoafrických zemí, včetně Botswany - jednoho z nejhlasitějších kritiků Mugabeho režimu.