Zimbabwský parlament schválil dodatek k ústavě, koaliční vládě nic nestojí v cestě

Harare - Zimbabwský parlament dnes schválil klíčový dodatek k ústavě, který umožňuje vytvořit společnou vládu strany prezidenta Roberta Mugabeho a opozice. Návrh byl v obou komorách schválen jednomyslně. Dodatek, který byl v poslanecké sněmovně přijat aklamací, vytváří post premiéra, na který by měl být podle dohody jmenován předák opozice Morgan Tsvangirai. Mugabe, jenž je u moci od získání nezávislosti na Británii v roce 1980, zůstane prezidentem. Tsvangirai a jednotliví ministři složí přísahu příští týden. Nová koaliční vláda zahrne příslušníky Mugabeho Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty (ZANU-PF), Tsvangiraiova Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) a jedné menší opoziční strany.

Dnešní jednání parlamentu bylo v ostrém kontrastu k posledním měsícům, kdy k sobě představitelé vládní ZANU-PF a opozice jen stěží hledali cestu. Schválení ústavního dodatku a vytvoření koaliční vlády bude však jen prvním krokem k obnově Zimbabwe postiženého hlubokou ekonomickou a humanitární krizí a epidemií cholery.

Tsvangirai získal loni v březnu nejvíce hlasů v prvním kole prezidentské volby. Ze druhého kola však kvůli útokům na své příznivce odstoupil. Tsvangiraiova strana v březnu zvítězila i ve volbách do poslanecké sněmovny, když získala 100 křesel. Mugabeho ZANU-PF prohrála první volby od získání nezávislosti a v dolní komoře jí připadlo 99 křesel. Jedna z menších opozičních stran získala deset křesel a v poslanecké sněmovně také zasedl jeden nezávislý zákonodárce.

Stomiliardová bankovka
Zdroj: ČT24