O úřad slovenského prezidenta bude bojovat 7 kandidátů

Bratislava - O půlnoci uplynula lhůta, dokdy se měli na Slovensku přihlásit kandidáti do prezidentských voleb. O přízeň voličů v březnových prezidentských volbách se bude s definitivní platností ucházet sedm kandidátů.

Největším favoritem je dosavadní prezident Ivan Gašparovič. Ohrozit by ho ale mohla bývalá ministryně práce a místopředsedkyně opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany Iveta Radičová.

Kromě těchto dvou kandidátů se do voleb přihlásil i nezávislý poslanec František Mikloško, kterého podporují Konzervativní demokraté Slovenska, předsedkyně mimoparlamentního Svobodného fóra Zuzana Martináková, vysokoškolský profesor Milan Melník nominovaný za vládní Lidovou stranu-Hnutí za demokratické Slovensko expremiéra Vladimíra Mečiara, bývalá poslankyně Parlamentu za Komunistickou stranu Slovenska Dagmar Bollová a kandidát komunistů Milan Sidor.

Parlamentní komise nyní musí přezkoumat, zda všichni kandidáti splnili podmínku, že pro svou kandidaturu získali 15 tisíc podpisů nebo podporu alespoň 15 poslanců.

Jak Slováci volí prezidenta?

O obsazení prezidentského křesla rozhodují na Slovensku voliči v přímé tajné volbě. Prezidentem se stane ten, kdo v prvním kole získá víc než polovinu platných hlasů. Pokud v prvním kole nikdo takový počet hlasů nezíská, postupují do druhého kola dva kandidáti, kteří získali největší podporu. Vítězem voleb se pak stane ten, kdo získá v druhém kole více hlasů.

Bratislava
Zdroj: ČT24