Obžalovaní z vraždy slovenského studenta Tupého popřeli před soudem vinu

Bratislava - Soud v Bratislavě dnes začal řešit případ vraždy studenta Daniela Tupého. Pět obžalovaných popřelo před soudem vinu. Jeden muž je obviněn přímo z vraždy, další pak z těžké újmy na zdraví, zbylí tři čelí obžalobě z ublížení na zdraví.

„Skutku jsem se nedopustil, jsem nevinný v plném rozsahu,“ prohlásil před soudem Richard Hrotko. Toho jako jediného viní obžaloba přímo z vraždy 21letého vysokoškoláka.

Daniela Tupého napadla v listopadu roku 2005 skupina útočníků na Tyršově náměstí v Bratislavě. Svědci incidentu tvrdili, že na vysokoškoláka a jeho kamarády zaútočili muži s holými lebkami vyzbrojeni noži a boxery. Útočníci bodli Tupého dohromady sedmkrát, a to pěti různými noži. Při převozu do nemocnice pak student zemřel. Policie při vyšetřování zajistila boxer jednoho z útočníků, ze kterého získala vzorek DNA.

Obžalovaní: Na místě jsme vůbec nebyli

I tak ale pětice obviněných dále tvrdí, že se v době útoku na místě vůbec nezdržovala. „Vím, kde jsem nebyl, a vím, co jsem nedělal,“ řekl Hrotko. Muži se zároveň snažili sami i prostřednictvím advokátů zpochybňovat svědky, včetně utajeného svědka, na základě jehož výpovědi prý byli obviněni. Ani jeden z napadených dnes obžalované nepoznal.    

Obžaloba stojí především na výpovědi utajovaného svědka, která je podle obviněných zmanipulován policií. „Jeho výpověď nekoresponduje s vykonaným dokazováním. Považujeme ji za účelovou,“ uvedl obhájce Peter Filip.

U soudu dnes byli i rodiče zavražděného, ti chtějí uplatnit nemajetkovou újmu ve výši 200 tisíc eur, i když sami tvrdí, že žádná finanční částka jim syna nenahradí. Kdy padne rozsudek, je nejasné. Jen na tento týden je předvolaných 30 svědků. Utajovaný svědek, který označil údajné pachatele, mezi nimi není.

Útok na Tupého a skupinu studentů vyvolal na Slovensku vlnu protestů proti extremismu, protože více okolností naznačovalo, že ho spáchali sympatizanti neonacistického hnutí. Později média přinesla informace, že obžalovaní patří ke členům bratislavské mafiánské skupiny. 

Místo vraždy Daniela Tupého
Zdroj: ČT24