Z Mogadiša se stáhli etiopští vojáci

Mogadišo - Etiopské jednotky, které dva roky podporovaly somálskou vládu, se dnes kompletně stáhly z Mogadiša. Jejich nepřítomností může vzniknout mocenské vakuum, které by mohlo vést ke zvýšení ozbrojených střetů. Zemi roky zmítá politická nestabilita provázená násilím. Stahující se Etiopany už ve středu přepadali islámští rebelové a při ostřelování prezidentského paláce zabili nejméně 21 lidí.

Stažení etiopské armády z Mogadiša potvrdil somálský premiér Nur Hassan Hussein, podle něhož je město bezpečné. Vyzval také vládní jednotky a islámské skupiny, které v metropoli operují, aby spolupracovaly. Již v úterý se etiopská armáda stáhla ze dvou hlavních základen v metropoli. Mnoho obyvatel města odsun přivítalo, protože etiopské jednotky považovalo za okupační síly.

Někteří analytici se ale obávají, že stažení asi 3 000 etiopských vojáků povede v Somálsku k ještě většímu krveprolití. Někteří se naopak domnívají, že to může příznivě ovlivnit umírněné islámské frakce. Ty by se pak mohly zapojit do společné správy země.

Vzbouřenci již dva roky bojují proti ústřední vládě podporované OSN. Jejich postup ale není jednotný, jednotlivé frakce totiž válčí i navzájem mezi sebou.

Oběť bojů v Somálsku
Zdroj: ČT24