Guinejská vojenská junta jmenovala novou vládu

Konakry - Kapitán guinejské junty, která se na konci prosince ujala moci v zemi, jmenoval novou vládu. Podle dnešních informací agentury Reuters v ní zasednou i civilisté.

Kapitán Moussa Dadis Camara jmenoval 30 ministrů a deset postů obsadil příslušníky armády. Jmenování se prý uskutečnilo na přání civilního premiéra. Tím byl již 30. prosince určen guinejský bankéř Kabiné Komara. Ministrem pro těžbu se v zemi, která disponuje asi polovinou světových zásob bauxitu, se stal bývalý bankéř Mahmoud Thiam. Silové rezorty ministerstva pro bezpečnost a ministerstva obrany obsadili již dříve Mamadouba Toto Camara a Sekouba Konate.

Část armády pod vedením kapitána Moussy Camary se ujala moci loni v noci z 22. na 23. prosince. Převrat začal jen několik hodin po smrti autoritářského prezidenta Lansana Contého, který Guineji vládl od roku 1984.

Puč většina obyvatel západoafrické země přivítala. Osoba čtyřiačtyřicetiletého vůdce puče Moussy Camary dala Guinejcům naději na změnu dosavadní zkorumpované vlády. Přes naděje, které převrat vyvolal uvnitř země, a přes slib konání demokratických voleb na konci tohoto roku, OSN vojenský převrat odsoudilo. Členství země v Africké unii (AU) i Hospodářském společenství západoafrických států (ECOWAS) bylo pozastaveno.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/593/59284.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/593/59285.jpg