Hamas je ochoten obnovit příměří s Izraelem

Gaza - Vůdce radikálního hnutí Hamas oznámil, že Palestinci jsou ochotni dodržovat příměří s Izraelem, jestliže Izrael otevře hraniční přechody s pásmem Gazy a zastaví jakoukoli formu agrese. Hamas přitom poté, co v pátek vypršel půlroční klid zbraní, okamžitě začal Izrael ostřelovat. Izraelská vláda proto oznámila, že je připravena co nejdřív proti radikálům tvrdě zasáhnout.

„Hamas je ochoten prodloužit příměří, jestliže bude Izrael dodržovat podmínky červnového ujednání,“ prohlásil dnes vůdců islamistů Mahmúd Zahar.„Vyzýváme Izrael, aby respektoval podmínky příměří a splnil své závazky, zejména aby zastavil jakoukoliv formu agrese a otevřel hraniční přechody,“ doplnil.

Příměří, které vypršelo v pátek, bylo uzavřeno v červnu. Po dobu šesti měsíců byl v Gaze a Izraeli víceméně klid zbraní. Ten ale Hamas porušil, když platnost příměří vypršela. Teď je ale ochoten znovu s Izraelem jednat.

Mluvčí Hamasu Ajmán Tahá egyptskému listu řekl, že Palestinci mají zájem na dlouhodobém uklidnění vztahů s Izraelem, pokud židovský stát zastaví útoky a zruší blokádu pásma Gazy. Podle Palestinců je totiž uzavření hraničních přechodů porušováním červnového příměří.

Izrael zase trvá na ukončení palestinského ostřelování. Za tři dny od vypršení příměří dopadly na izraelské území desítky raket Kásam a dělostřeleckých granátů.

V Izraeli proto začali plánovat, jak podobným útokům zabránit. Dnes má odjet do Egypta izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová, aby napjatou situaci v Gaze projednala s egyptským prezidentem Husním Mubarakem. Podle sdělení izraelského ministerstva zahraničí vyšla tato iniciativa z egyptské strany.

Izrael
Zdroj: ČT24