O víkendu umírali v Alpách lidé, počasí komplikuje dopravu v Rakousku

Vídeň - O víkendu v Rakousku v Alpách pršelo nebo padal déšť se sněhem, což vyvolalo mnoho lavin. Kvůli nim přišli o život v průběhu víkendu tři němečtí turisté. V Alpách zemřela během nocování v osobním autě i sedmadvacetiletá Češka. Počasí v rakouských horách komplikuje dopravu. Řidiči by se proto měli na cestu dobře vybavit - na horách jsou všude potřeba sněhové řetězy.

V neděli byla v hornorakouských Alpách nalezena mrtvá Češka. Žena zemřela v osobním autě, ve kterém se po lyžování rozhodla s přítelem přenocovat. Mladík ráno nalezl svou partnerku bez známek života a nepomohli ani přivolaní záchranáři. Podle policie nejsou známky, že by šlo o cizí zavinění. Tělo bude posláno k pitvě.

V Alpách zabíjela o víkendu i lavina. Dvě laviny, které spadly ve střediscích Bregenzerwald a Kleinwalsertal v západním cípu Rakouska, zabily dvaadvacetiletého snowboardistu a zhruba čtyřicetiletého Němce. Třetí obětí je německý turista, který byl v neděli nalezen mrtvý také pod lavinou.

Snowboardista najel na uzavřený svah, kde se strhla lavina. Druhý německý turista chtěl lyžovat mimo sjezdovku a také ho zavalila sněhová lavina. Třetí muž byl od soboty pohřešován, v neděli ho pod sněhem nalezl pes.

Rada řidičům - nevyrážejte bez zimní výbavy

Vydatné deště a déšť se sněhem v Rakousku komplikují dopravu. O víkendu při autonehodě na horské silnici poblíž Salzburgu zemřeli otec a 13letá dcera. Matka s 10letým synem jsou těžce zraněni. Ke konci týdne má začít sněžit nebo padat sníh s deštěm, v druhé polovině týdne bude proto opět hrozit nebezpečí autonehod a pádu lavin.

Řidiči by si proto na cestu do Rakouska měli pořídit zimní výbavu. Důležité je také na silnicích dodržovat bezpečný odstup od dalších vozidel, protože několik nehod se stalo právě kvůli nedostatečnému odstupu. Řidiči by kvůli špatným podmínkám měli zpomalit a přizpůsobit jízdu zledovatělé vozovce. Rakouská policie se v tomto období také zaměřuje na alkohol za volantem. Mělo by tedy být samozřejmostí, že řidič nepožije před jízdou alkoholický nápoj.