Ruská flotila dorazila na Kubu

Havana - Ruská flotila dnes zakotvila v Havaně na Kubě. Moskva tvrdí, že to přispěje k upevnění vojenské spolupráce mezi oběma bývalými spojenci z dob studené války. Do Havany dorazila ruská plavidla poté, co ukončila několikadenní manévry ve venezuelských vodách.

K Havaně dnes připluly nejmodernější protiponorková loď Admiral Čabaněnko a dvě zásobovací lodě - Ivan Bubnov a SB-406. Na počest ruské flotily v Havaně byla vystřelena dělostřelecká salva. Obyvatelé Havany se budou moci na palubu ruských plavidel podívat.

Ruské velvyslanectví v Havaně ujistilo, že tato symbolická návštěva není namířena proti žádné třetí zemi. Někteří kritici se ale ozvali, že svými manévry v karibských vodách Moskva demonstruje před zraky USA svou sílu. Dnes ovšem ruský velvyslanec na Kubě zopakoval, že cestou ruské flotily k Havaně nechtějí provokovat Američany.

Po letech úzké spolupráce z dob studené války, hlavně ve vojenské oblasti, se vztahy mezi Moskvou a Havanou po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 zhoršily, Kubu postihla vážná ekonomická krize. Nejvyšší představitel Kuby Fidel Castro odsoudil v roce 2000 jednostranné rozhodnutí tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina zrušit špionážní základnu v Lourdes nedaleko Havany, která byla považována za poslední pozůstatek studené války. Od nástupu Raúla Castra v červenci 2006 se Kuba opět začala s Ruskem sbližovat.

Vydáno pod