Írán nabídl Egyptu pomoc při řešení krize na hranicích s Gazou

Káhira - Írán v neděli nabídl Egyptu, že mu pomůže při řešení narůstajícího chaosu na hranicích s pásmem Gazy. Dnes o tom informovala agentura AP. Hranice mezi pásmem a Egyptem je otevřená od středy, kdy ji Palestinci za pomocí radikálního hnutí Hamas na mnoha místech prorazili, aby si v Egyptě mohli doplnit zásoby. Izrael totiž na pásmo Gazy uvalil kvůli trvajícím raketovým útokům 17. ledna blokádu, a zkomplikoval tak jeho zásobování.

Egypt a Írán spolu neudržují normální diplomatické styky téměř 30 let. V posledních dvou měsících se však podle agentur několikrát setkali členové kabinetu obou zemí. Minulý týden prý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád telefonoval kvůli situaci v pásmu Gazy svému egyptskému protějšku Husnímu Mubarakovi.

Konkrétnější pomoc nabídl při současné návštěvě Egypta vysoký činitel íránského ministerstva zahraničí, Alí Asghar Muhammadí, po jednání s egyptským šéfem diplomacie Ahmadem Abúlem Ghajtem. Podle prohlášení egyptské strany nabídl Muhammadí „spolupráci s Egyptem, která by zajistila pomoc Palestincům“. Podrobnosti o nabídnuté pomoci nejsou známy, egyptské ministerstvo pouze naznačilo, že Egypt by přivítal spolupráci mezi oběma zeměmi prostřednictvím Červeného kříže.

Írán s Egyptem přerušil diplomatické styky poté, co Káhira v roce 1979 podepsala mírovou smlouvu s Izraelem a poskytla azyl bývalému íránskému šáhovi Rezovi Pahlavímu. Vzájemné vztahy se ještě zhoršily v 80. letech, kdy Egypt během íránsko-irácké války podpořil Irák.

Izraelský prezident Ehud Olmert při nedělním jednání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem přislíbil, že Izrael obnoví dodávky humanitární pomoci pro pásmo Gazy. Ve sporné otázce kontroly hranice mezi pásmem Gazy a Egyptem však stále není jasno.