Klaus se objevil ve francouzských Gumácích, Sarkozy mu svazoval tkaničky

Paříž - Česko už brzy převezme od Francie předsednické křeslo Evropské unie. Francouzská média si tak stále berou Českou republiku a její politiky na mušku. Téma českého předsednictví se objevilo i v satirickém pořadu francouzské televize Gumáci. V jednom z posledních vydání vystupoval i český prezident Václav Klaus, který se spolu s Nicolasem Sarkozym účastní oficiální večeře. Gumový Sarkozy při ní svému českému protějšku "hází klacky pod nohy" a snaží se ho před ostatními politiky EU uvést do trapné situace.

Sarkozy si v pořadu plete Česko s Bulharskem a ani si nepamatuje Klausovo křestní jméno. Poté, co gumovému Klausovi zapálí rukáv a zaváže mu tkaničky, načež česká hlava státu skončí s obličejem v dortu, Sarkozy blahosklonně prohlásí, že je přece možné působit jako klaun a přitom zvládnout finanční krizi.

„Máš naši důvěru. Pocházíš ze země, kde lidé chodí bosí. Takže to, že sis vzal boty, je projevem dobré vůle,“ komentuje gumový Sarkozy Klausův odchod ze scény. Dodává, že na cikána si Klaus vede dobře.

Podle publicisty Jiřího Slavíčka jsou Gumáci pořadem oblíbeným především mezi mladými posluchači a je určený hlavně pro pobavení Francouzů. „Ze spotu vychází nejhůře právě Sarkozy. Působí jako negramotný vůdce, který si plete členské státy unie. Ještě horší ale je, že se snaží sabotovat ty, kteří přijdou po něm,“ říká Slavíček.

Gumáci si Sarkozyho začali dobírat kvůli předsednictví EU po úvahách tisku, který se opíral o informace z okruhu prezidentových poradců, že by si chtěl udržet vliv v EU například vedením eurozóny.