Abbás chce, aby hranici pásma Gazy střežily jednotky jeho Fatahu

Jeruzalém/Káhira - Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a izraelský premiér Ehud Olmert začali v Jeruzalémě jednat o situaci v pásmu Gazy a na jeho hranici s Egyptem. Podle agenturních zpráv a palestinských diplomatických zdrojů Abbás hodlá Olmerta požádat, aby Izrael nechal hranici střežit policejními oddíly samosprávy. Pro to ale bude muset Abbás získat také souhlas radikálního Hamasu, který pásmu vládne a na ostraze se chce podílet. Egypt má v úmyslu obnovit pořádek na hranici, která je od středy otevřená a Palestinci jí volně procházejí do Egypta.

Egypt, který má mít podle minulých dohod na hranici 750 vojáků, souhlasí s tím, aby linii z druhé strany hlídaly jednotky samosprávy, tedy Abbásova Fatahu. Brání tomu ale vnitřní poměry v Gaze, ovládané výhradně Hamasem. Ten také pomohl tento týden hraniční bariéru na mnoha místech prorazit, aby umožnil obyvatelům dostat se do Egypta a doplnit tam zásoby. Izrael totiž 17. ledna uzavřel všechny přechody z pásma na své území a drasticky tím zkomplikoval zásobování tohoto pobřežního území.


Podle izraelských zdrojů není Olmert novému návrhu samosprávy nakloněn a vedení Hamasu oznámilo, že nic podobného nedovolí, pokud nebude k jednání o hranici také přizváno. „Máme o správě hraničního přechodu vlastní představu a seznámíme s ní Egypt,“ sdělil člen vedení Hamasu Samí Zuhrí. Na hranici dlouhé necelých 20 kilometrů je jediný přechod, a to v Rafáhu, který je rozdělen na palestinskou a egyptskou část. Lidé teď přecházejí na mnoha dalších místech, protože dělící bariéry jsou prolomeny. Egypt chce k jednáním pozvat odděleně Hamas a Abbásův Fatah. Abbás se má údajně s egyptský prezidentem Husním Mubarakem sejít ve středu v Káhiře.

Podle palestinských zdrojů chce Hamas dosáhnout toho, aby se mohl na ostraze podílet spolu s Fatahem, s nímž by tím obnovil dialog a případně si také vydobyl mezinárodní uznání. Tato skupina je ve světě řazena k teroristickým organizacím a zahraniční země její právo na vedení pásma Gazy neuznávají.

Ačkoli Egypt od pátku tvrdí, že chce hranici znovu uzavřít, Hamas prohlašuje, že ji udrží otevřenou tak dlouho, dokud se nedospěje k dohodě, jež bude uspokojivá i pro něj.

V minulých dnech do Egypta přešly statisíce Palestinců. Protože zboží v pohraničí dochází, v sobotu mnozí vyrazili automobily, aby se dostali dál do Egypta. Dnes hranici na mnoha místech hlídali policisté Hamasu a pouštěli ven jenom pěší. I když se proud lidí oproti minulým dním poněkud zmírnil, mnoho obchodníků si otevřelo stánky přímo na hranici. Mnozí Palestinci si přejí, aby hranice zůstala otevřená, protože se v pásmu Gazy cítí odříznuti od světa.

V Izraeli panují obavy z útoků, které budou vedeny přímo ze Sinajského poloostrova. Izraelci mají zákaz vyjíždět do tamních letovisek a Izrael znásobil ostrahu své hranice s Egyptem.