Obama chce s Ruskem začít od nuly, Íránu slibuje „cukr a bič“

Washington - Začít s Ruskem od nuly, Íránu nabídnout "cukr a bič" a přimět ho tak, aby se vzdal sporného jaderného programu, to jsou plány budoucího amerického prezidenta Baracka Obamy v oblasti zahraniční politiky. Řekl to dnes v rozhovoru pro americkou televizi NBC.

„Myslím, že je pro nás důležité, abychom ve vztazích s Ruskem začali od nuly,“ řekl a dodal, že se chce setkat se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem a s předsedou vlády Vladimirem Putinem. „Chceme s nimi spolupracovat v oblastech, kde je to možné,“ prohlásil také a konkrétně zmínil nešíření jaderných zbraní a boj proti terorismu.

Rusko se musí zdržet zastrašování sousedů, uvedl Obama

Obama ale zároveň řekl, že ruská role v konfliktu s Gruzií kvůli Jižní Osetii a jeho „hrozebný postoj“ k sousedním zemím je v rozporu s mezinárodními normami. „Musíme (Rusům) poslat jasné poselství - musejí se zdržet zastrašování sousedů,“ prohlásil příští americký prezident, který se úřadu ujme 20. ledna.

Vůči Íránu prý chce uplatnit „tvrdou, ale přímou diplomacii“. Za nepřijatelný označil íránský jaderný program, který podle Západu směřuje k získání jaderné zbraně, a také íránskou podporu radikálním islámským hnutím, jako je Hamas v Palestině nebo Hizballáh v Libanonu.

Teherán si bude moci vybrat mezi cukrem a bičem

Íránu prý nabídne „sérii cukrů a bičů“, aby změnil jeho kalkulování a způsob fungování. Do položky „cukrů“ zařadil hospodářské a obchodní pobídky, do položky „bičů“ další utužení mezinárodních sankcí vůči Teheránu, zvlášť ve spolupráci s jeho velkými obchodními partnery Ruskem, Čínou a Indií.

„Jsme připraveni přímo mluvit s Íránci a dát jim jasně na výběr, zda chtějí, aby to bylo snadné, nebo aby to bylo tvrdé,“ prohlásil Obama. Spojené státy a Írán přitom neudržují styky už skoro třicet let.