Americkým ministrem obchodu bude ekonomický diplomat Richardson

Chicago - Barack Obama jmenoval guvernéra Nového Mexika Billa Richardsona ministrem obchodu ve své budoucí vládě. Ten se tak stane jedním z nejvýše postavených Hispánců v americké politice. V nominačním prezidentském souboji demokratické strany byl přitom Obamovým soupeřem. Ve vládě někdejšího prezidenta Billa Clintona působil jako ministr energetiky.

Obama Richardsona označil za předního „ekonomického diplomata Ameriky“. Během své bohaté politické kariéry „Bill ze všech možných úhlů viděl, jak ekonomika funguje a co ji udržuje v chodu“, uvedl Obama. Richardson, jeden z nejvýznamnějších hispánských politiků ve Spojených státech, v angličtině i ve španělštině přislíbil, že bude pracovat na obnově amerického hospodářství.    

Jedenašedesátiletý Richardson bude stát v čele ministerstva, které má kromě jiného na starosti americký export a je označováno jako „hlas“ americké obchodnické komunity v Bílém domě. Zkušenosti z vlády již má, v administrativě exprezidenta Billa Clintona stál v čele resortu energetiky. Byl také členem Sněmovny reprezentantů.