Slovenský parlament povolil maďarské názvy v učebnicích

Bratislava - Slovenský parlament dnes schválil návrh, který umožňuje, aby se v učebnicích pro maďarské školy na Slovensku objevovaly geografické názvy v maďarštině. Dosud se totiž Maďaři na Slovensku učili pouze slovenské názvy, ty by teď měly stát v závorce za maďarskými místopisnými jmény.

V parlamentu prosadili novelu zákona opoziční poslanci maďarské menšiny s pomocí nejsilnější vládní strany slovenského premiéra Roberta Fica. Způsob psaní zeměpisných názvů v učebnicích vyvolal mezi Slovenskem a Maďarskem ostrou výměnu názorů a vyostřil vzájemné vztahy. Menší koaliční Slovenská národní strana (SNS) nevyloučila, že na zákon podá stížnost k ústavnímu soudu.

Novelu zákona podpořilo 107 ze 124 přítomných zákonodárců, přičemž kromě opozice pro něj hlasovali s výjimkou jednoho i poslanci vládní strany Směr - sociální demokracie (Směr-SD).

Ne všichni se ale s výsledkem hlasování spokojili. Podle předsedy HZDS Vladimíra Mečiara by se děti na Slovensku měly učit jen slovenské názvy. „Například takový nesmysl, stará Lúbovňa bude vždy starou Lubovňou několik století, ale teď by se měla jmenovat Olobló,“ namítá Mečiar.

Slotovi nacionalisté dali najevo nesouhlas s návrhem odchodem ze sálu. Slotova strana zvažuje stížnost na novelu u ústavního soudu, nacionalisté také požádají prezidenta, aby návrh nepodepsal.

Jazykovědci si myslí, že to současné je to nejlepší řešení, je prý ale škoda, že je nikdo kvůli jazykovému sporu neoslovil. Odborník Pavol Žigo z jazykovědného ústavu si myslí, že by vyjádření jazykovědců urychlilo rozhodování politiků.  

Slovenská vláda zamítla větší podporu menšinových škol

Slovensko nicméně více nepodpoří menšinové školství a kulturu, jak požadoval na společné schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem jeho maďarský protějšek Ferenc Gyurcsány. Rozhodla o tom dnes slovenská vláda.

Ferenc Gyurcsány požadoval podporu maďarských škol na Slovensku, zavedení menšinového ombudsmana nebo používání maďarských učebnic na národnostních školách na Slovensku. „Není důvod, abychom přistupovali k nějakým úpravám, protože právní úprava ochrany práv příslušníků národnostních menšin je na evropské úrovni,“ řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. U slovenské vlády neprošel ani návrh na vznik národnostního kodexu chování, požadavek na omezení používání vlajek a symbolů cizích zemí na sportovních utkáních.  

Slovensko-maďarské vztahy jsou dlouhodobě napjaté. Ještě víc se vyhrotily kvůli tomu, že v maďarské škole na Slovensku se děti učí z učebnic zeměpisu, kde jsou jen slovenské geografické názvy.

Ke zlepšení vztahů nepřispěl ani fotbalový zápas Slovanu Bratislava v Dunajské Stredě, kam dorazili i maďarští fanoušci. Slovenská policie proti agresivním fandům totiž tvrdě zakročila.