Unijní mise EULEX začne působit v Kosovu s několikadenním zpožděním

Priština - Evropská unie přebírá odpovědnost za bezpečnost v Kosovu. Ode dneška měla začít plně fungovat justiční a policejní mise EU v této zemi, která se nazývá EULEX. Podle mluvčího mise v Prištině ale byl tento termín o několik dní odložen. Misi tvoří 3 000 policistů, soudců a celníků zemí Evropské unie. Její přítomnost přitom neznamená uznání nezávislosti Kosova. Ta byla vyhlášena letos v únoru a dodnes ji uznala jen padesátka států, hlavně země EU a Spojené státy. Bělehrad samostatnost Kosova odmítá a považuje ho stále za svoji provincii.

EULEX je mise Evropské unie, jejímž úkolem je pomáhat kosovským předákům v oblasti práva, bezpečnosti nebo soudnictví. „Mise není v Kosovu, aby vládla nebo aby vydávala nařízení. Je to technická mise, která bude radit, monitorovat nebo doporučovat,“ píše se na stránkách EULEXu. Mise převezme správu Kosova od mise OSN (UNMIK). Jednotky EULEXu budou mít 3 000 policistů, soudců a celníků - 1 900 lidí bude ze zahraničí, 1 100 lidí bude místních. Rozpočet mise je na prvních 16 měsíců 205 milionů eur.

Srbská menšina v Kosovu se tváří, že k novému státu nepatří 

Justice v Kosovu je z velké části zkorumpovaná, právní prostředí v zemi je v katastrofálním stavu, vysvětlil ČT redaktor deníku E15 Martin Ježek důvod působení mise EULEX. Dodal, že mezinárodní společenství přistoupilo na šestibodový plán, který ale představitelé Kosova odmítají. Misi podporují pouze v obecných obrysech, nelíbí se jim to, jak konkrétně by měla pracovat.

Bělěhrad s misí EU v Kosovu souhlasil jen za podmínky, že bude mít neutrální status a že její fungování schválí Rada bezpečnosti OSN. V rámci evropské mise by mělo na 2000 policistů, celníků a justičních pracovníků v oblastech s albánským obyvatelstvem převzít mírové pravomoci od dosavadní mise OSN (UNMIK). Příslušníci UNMIK by ale pokračovali v činnosti na kosovském území obývaném srbskou menšinou. Vláda v Prištině se nicméně staví proti návrhu na působení dvou různých misí, protože údajně odporuje kosovské ústavě. Kosovští představitelé se rovněž obávají, že by souběžná činnost misí EULEX a UNMIK mohla předznamenat odtržení území obývaných Srby od Kosova.

Srbská menšina v Kosovu je v defenzivě, využívá ale podpory Bělehradu, připomíná Ježek. Srbové v Kosovu mají srbské pasy, srbské platy a srbské sociální dávky, platí dináry a tváří se, že nejsou součástí nově vzniklého státu.

Albánci demonstrovali proti působení EULEX

Proti nové misi EULEX dnes v Proštině demonstrovalo několik tisíc kosovských Albánců. Protest před sídlem mise Spojených národů (UNMIK) se podle policie obešel bez incidentů.

„Za EULEXem se skrývá rozdělení Kosova a rozmístění (mise), které se očekává v příštích dnech, budou provázet demonstrace,“ prohlásil mluvčí jedné z patnácti nevládních organizací Albin Kurti. „Odmítáme vstupní víza členům EULEXu a vyhlašujeme šéfa UNMIK Lamberta Zanniera za nežádoucí osobu,“ dodal.