Exhumace těla Sikorského skončila, spekulací o příčině jeho smrti neubývá

Varšava/Krakov - Šedesát pět let hledají Poláci odpověď na otázku, jak zemřel generál Wladyslaw Sikorski. Teď věří, že pravdu řeknou jeho exhumované ostatky. Ty po dva dny zkoumali odborníci, výsledky expertizy budou do měsíce.

Velitel válečné armády a exilový premiér podle oficiální verze zahynul v roce 1943 při leteckém neštěstí nad Gibraltarem. Historikové ovšem vedou spory o to, zda generál zemřel při nehodě samotné, utopil se po ní, nebo byl zavražděn ještě před pádem letadla. Za útokem mohl stát podle jedné teorie Josif Stalin, podle druhé Winston Churchil.

Wladyslaw Sikorski až do své tragické smrti plnil funkce předsedy polské exilové vlády a vrchního velitele ozbrojených sil. Jako premiér podepsal v roce 1941 dohodu se SSSR obnovující diplomatické styky a později se Stalinem i polsko-sovětský pakt o neútočení a přátelství. To vyvolalo spory uvnitř polské exilové vlády v Londýně, když část ministrů obvinila premiéra ze zrady a zřeknutí se východní části předválečného polského území.     

Podle nejnovější teorie, kterou dnes zveřejnil deník Daily Telegraph, proto mohla být nehoda dílem nespokojených polských důstojníků. Podle britského deníku Times by celá akce mohla vyvolat nátlak na britskou vládu, aby odtajnila dokumenty, které se týkají tragické smrti generála.

Odpovědi na mnohé otázky by mohly dát výsledky dvoudenního zkoumání exhumovaných generálových ostatků. V původní zprávě britského lékaře z roku 1943 se píše o rozsáhlém poškození hlavy Sikorského, dnešní nález je přitom úplně jiný. „Tělo bylo v dobrém stavu, lebka narušena nebyla, nejsou ani žádné stopy po střele,“ říká Tadeusz Szumowski, který byl svědkem exhumace. Ostatky byly podrobeny tomografické analýze a byly odebrány i vzorky DNA.   

Historici doufají, že výsledky zkoumání pomohou rozhodnout, zda šlo v případě Sikorského smrti o nešťastnou náhodu, či o plánovaný atentát.