Thajská opozice obléhá letiště v Bangkoku, při střetech nejméně 11 zraněných

Bangkok - Nejméně jedenáct zraněných si vyžádaly střety mezi stoupenci thajské vlády a opozičními demonstranty, kteří obléhají přechodné sídlo kabinetu na starém letišti Don Muang v Bangkoku. Podle thajské televize TPBS demonstranti na vládní stoupence zahájili na dálnici směřující k letišti palbu z ručních zbraní, jeden ze zraněných je ve vážném stavu. V zemi zároveň začala generální stávka, k níž minulý týden vyzvaly thajské odbory s požadavkem rezignace premiéra Somčaje Vongsavata. Druhý den protestních pochodů v hlavním městě označuje opoziční neparlamentní Lidové spojenectví pro demokracii (PAD) za "poslední bitvu" ve svém půlročním úsilí o svržení vlády.

Protestní pochody zablokovaly v pondělí parlament a přiměly ho odložit důležité zasedání. Nyní protestující obléhají letiště Don Muang, odkud premiér úřaduje od konce letošního srpna, kdy stoupenci opozice obsadili komplex úřadu předsedy vlády v Bangkoku. Několik stovek příznivců PAD protrhlo policejní kordon a za přihlížení zahraničních turistů pronikli do haly hlavního terminálu, který obsadili. Letiště, jež slouží pro domácí letecké spoje, proto muselo být uzavřeno a jeho provoz přerušen.  

Čajvat Sinthuwong, lídr opozičního Lidového spojenectví pro demokracii, říká: „Různými způsoby se snažíme vyvíjet tlak na vládu. Vedeme kampaň na více frontách. Chceme přesvědčit Thajce, že tato vláda už by měla odejít.“

U letiště se shromáždilo 10 tisíc lidí ve žlutých tričkách, kteří vykřikovali protivládní hesla. Na záběrech televize TPBS pak bylo vidět nejméně dva členy bezpečnostních složek PAD, jak vypálili z lehkých zbraní na příznivce vlády šest ran. Stalo se tak poté, co vládní stoupenci začali házet kameny na vozidlo, kterým se členové PAD vraceli z letiště. „Přestože opozice stupňuje tlak, vláda bude dál vykonávat svou povinnost. Policií natočené video poslouží jako důkaz pro stíhání demonstrantů,“ okomentoval incident vládní mluvčí Nattawut Sajkuer.

Policie, která si dává dobrý pozor, aby předešla dalším násilným srážkám s demonstranty poté, co 7. října při střetech přišli o život dva protestující a stovky dalších utrpěly zranění, ani tentokrát proti davu nezasáhla. Thajská vláda se rozhodla nebránit PAD v jeho akcích a nedovolit nové srážky s policií, a tato taktika, zdá se funguje, napsal zpravodajský server BBC, podle něhož demonstrantům pomalu dochází dech.

Opozice usiluje o odstoupení vlády od letošního května. Jejím terčem byl nejprve premiér Samak Suntcharavedž, kterého vinila, že je jen loutkou, za jejíž nitky tahá sesazený premiér Tchaksin Šinavatra, obviněný z korupce. Suntcharavedž musel v září úřad opustit kvůli střetu zájmů a na jeho místo nastoupil Vongsavat. Tím se ale situace v očích opozice nijak nevylepšila, protože Vongsavat je Šinavatrovým švagrem.

Vongsavat, který je v těchto dnech v Peru na summitu APEC, odstoupit z úřadu odmítá. „Musíme jednat a pokusit se o usmíření,“ řekl v pondělí agentuře Reuters. Do Bangkoku se má Vongsavat vrátit ve středu.