Zpráva MAAE syrský jaderný program nepotvrzuje ani nevyvrací

Vídeň - Podezření ohledně údajného tajného syrského jaderného programu nejsou inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) na základě dosavadních šetření schopni jednoznačně potvrdit ani vyvrátit. K nezvratnému závěru je zapotřebí spolupráce ze strany Damašku, uvádí se ve zprávě, kterou dnes MAAE předložila Radě guvernérů ve Vídni.

Zbytky komplexu na východě Sýrie, který loni bombardovalo izraelské letectvo, se podobají tomu, co by mohlo zůstat po vybombardovaném jaderném reaktoru. Na místě byly také nalezeny stopy uranu, který nebyl přírodního původu, nýbrž byl výsledkem chemického procesu, potvrzuje dále zpráva MAAE. Nebyly ale dostatečně průkazné k tomu, aby vyšetřovatelé agentury mohli jednoznačně prohlásit, že v bombardované lokalitě skutečně stál jaderný reaktor.

MAAE nemohla dosud zjistit původ těchto stop uranu, zejména kvůli tomu, že Sýrie nepovolila vyšetřovatelům agentury po jejich první červencové inspekci další přístup k troskám budovy. MAAE bude údajně od Sýrie požadovat, aby jejím inspektorům ukázala trosky a vybavení, které byly odstraněny z místa náletu, a umožnila jim odebrat z nich vzorky.

Na to, že zpráva MAAE nebude obsahovat jednoznačný závěr, upozornil šéf agentury Muhammad Baradej už v pondělí na tiskové konferenci v Dubaji.