Tchajwanský exprezident podezřelý z korupce

Tchaj-pej - Bývalý tchajwanský prezident Čen Šuej-pien, který odešel z úřadu letos v květnu, byl zadržen v souvislosti s vyšetřováním svého údajného korupčního jednání. Informovaly o tom místní oficiální zdroje. Tchajwanské kabelové televizní stanice odvysílaly záběry na někdejšího prezidenta, jak je po více než šestihodinovém výslechu odváděn v poutech z budovy prokuratury. Čen Šuej-pien jakoukoli vinu popírá. Několik desítek jeho stoupenců, kteří se shromáždili před sídlem prokuratury, střežily desítky policistů.

Podezření, že se Čen se svou rodinou a poradci podílel na údajné zpronevěře 14,8 milionu tchajwanských dolarů (což je asi 8,9 milionu korun) ze zvláštních prezidentských fondů a na praní špinavých peněz, se objevilo již v roce 2006. Jenže Čen byl tehdy chráněn imunitou, a tak proti němu bylo vyšetřování zahájeno letos v květnu, krátce poté, co po osmi letech opustil funkci hlavy státu.

Aféra značně poškodila pověst hlavní tchajwanské opoziční Demokratické pokrokové strany, která se připravuje na místní volby plánované na příští rok. Osmapadesátiletý právník Čen se svou manželkou, která je v případu rovněž vyšetřována jako podezřelá, ze strany vystoupil v srpnu.

Čen za své vlády proslul jako zastánce nezávislosti Tchaj-wanu na pevninské Číně a před dnešním výslechem prohlásil, že jeho případ je snahou nově zvoleného tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua usmířit si Peking.

Maova smířlivější politika vůči pevninské Číně umožnila v minulém týdnu návštěvu nejvyššího čínského politického představitele na Tchaj-wanu od jeho oddělení od Číny v roce 1949, pobyt čínského vyslance na ostrově ale provázely násilné protesty.