V Kongu vypukly další ozbrojené střety, příměří je v ohrožení

Kinshasa - Ve východním Kongu vypukly další ozbrojené střety mezi vládními vojáky a tutsijskými povstalci. K bojům obou skupin dochází poblíž města Goma, správního střediska provincie Severní Kivu. Vojáci rozhodně postupují proti pozicím rebelů a panují obavy, že jejich akce povedou k rozbití křehkého příměří, které se v oblasti podařilo před deseti dny uzavřít. Navíc konflikt hrozí rozšířením i do okolních zemí.

Vojáci se během dnešních bojů dostali asi kilometr severně od uprchlického tábora Kibati. Samotné město, kam se za poslední týden uchýlilo přes 50 tisíc civilistů, je nyní podle armádních zdrojů vylidněné. Bojovou oblastí se však pohybují tisíce osob, včetně dětí, které jsou na útěku před jednotkami obou stran.

Humanitární organizace žádají pro uprchlíky pomoc

Konflikt, který se rozhořel v srpnu, již vyhnal z domovů kolem čtvrt milionu civilistů. Jejich situace se den ode dne zhoršuje. Hlavy afrických zemí proto volají po vytvoření humanitárního koridoru, kterým by mohla k zoufalým obyvatelům Konga proudit humanitární pomoc.

„Svět se nemůže jen dívat na tisíce trpících ve východním Kongu,“ zdůraznila šéfka kongžského Oxfamu Juliette Prodhan. „Potřebujeme více urgence, akce a závazků,“ dodala.

Konflikt může překročit hranice Konga

Důležitá je však také vojenská pomoc. Ve východním Kongu sice působí kolem 17 tisíc vojáků mírové mise OSN, nedaří se jim však získat nad rozsáhlými oblastmi, sužovanými mnoha oddělenými konflikty, kontrolu.

„Jsme přesvědčení, že se situace může ještě zhoršit,“ konstatoval po návštěvě Konga Edmond Mulet, asistent generálního tajemníka OSN pro mírové operace. Podle některých lídrů afrických zemí navíc hrozí, že se konžský konflikt rozšíří do celého regionu.

Konvoj OSN s humanitární pomocí pro Kongo
Zdroj: ČT24