Podle Riceové není na Blízkém východě nic ztraceno

Jeruzalém - Navzdory nedodržení stanoveného cílového data uzavření izraelsko-palestinské dohody blízkovýchodní mírový proces neztroskotal a je dobrým základem pro další jednání. Po dnešním setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem to v Ramalláhu řekla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Znovu také prohlásila, že izraelská osídlovací aktivita na západním břehu Jordánu poškozuje mírový proces. Abbás vyzval nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamu k co možná nejrychlejší osobní angažovanosti v mírovém procesu.

V Ramalláhu dnes Riceová vyjádřila pevné přesvědčení, že Palestinci budou mít svůj stát brzy. Apelovala na Izrael a Palestince, aby v přechodné době do nástupu nového amerického prezidenta do úřadu pokračovali v dialogu.

Mírová jednání byla po sedmileté přestávce na nátlak USA nastartována před rokem v americkém Annapolisu a měla podle představy administrativy prezidenta George Bushe vyústit v uzavření mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci do konce letošního roku, tedy před koncem Bushova mandátu. K velkému pokroku se ale v jednáních zatím nedospělo a ve čtvrtek také Riceová, stejně jako už Palestinci a Izrael, přiznala, že je nereálné stihnout vytčený termín.

Riceová se v Izraeli sešla s úřadujícím premiérem Ehudem Olmertem, se svou kolegyní Cipi Livniovou a s ministrem obrany Ehudem Barakem. Ten Riceové dnes řekl, že Izrael nepochybuje o tom, že se Írán pokouší získat atomovou bombu. Izrael prý trvá na tom, že tento problém je nutné řešit a že vojenská možnost stále připadá v úvahu. Barak doporučil, aby se jí nevzdávali ani ostatní.

Šéfka americké diplomacie ukončí tuto blízkovýchodní návštěvu v neděli v Egyptě, kde se sejdou zástupci čtyř stran podporujících mírový proces.