Konflikt v Kongu ohrožuje lidi i gorily

Kinshasa - Červený kříž varuje před humanitární katastrofou na východě Konga. Mezi povstalci a vládními jednotkami byl sice po několikadenních střetech vyhlášen klid zbraní, nepokoje ale pokračují a v oblasti dál umírají lidé. Navíc hrozí, že se krize přelije do sousední Rwandy. Vůdce konžských povstalců hrozí, že pokud jednotky OSN nezajistí dodržování příměří, obsadí jeho vojáci město Goma.

Konžská armáda sice tvrdí, že má Gomu pod kontrolou, rebelové ale stojí na okraji města a z míst, kudy prošli, už tisíce lidí utekly. Ani přítomnost největšího mírového kontingentu OSN na světě nezahnala strach obyvatel, že se město znovu propadne do chaosu.

Evropská unie už do Konga vyslala svého zmocněnce a chce obě strany přivést k jednacímu stolu. Vůdce povstalců Laurent Nkunda oznámil, že je ochotný s vládou jednat. Pohrozil ale, že pokud jednotky OSN nezajistí dodržování klidu zbraní, město Gomu obsadí.

Jako člen kmene Tutsi se bývalý generál Laurent Nkunda pasoval na ochránce soukmenovců před rwandskými příslušníky kmene Hutu. Ti operují kolem východokonžských hranic s Rwandou.

Podle OSN ale poslední boje vypukly o kontrolu nad nerostným bohatstvím v oblasti. Lednové příměří s vládou se zhroutilo v srpnu. Boje od té doby vyhnaly z domovů čtvrt milionu lidí.

V ohrožení jsou i gorily

V oblasti bojů se mimo jiné nachází přírodní rezervace, kde přežívá zbytek populace ohrožených goril nížinných. Povstalci vyhnali ochránce přírody, kteří gorily chránili a monitorovali.

Gorily nížinné žijí na území tří sousedících států - Konga, Rwandy a Ugandy. Všechny tři státy před několika měsíci podepsaly společnou dohodu, že budou gorily chránit. Tu teď ale nelze uplatňovat.

Mládě gorily
Zdroj: ČT24