Zimbabwe nadále nemá vládu

Harare - Další pokus o řešení situace v Zimbabwe selhal. Prezident Robert Mugabe a vůdce opozice Morgan Tsangirai se ani po třináctihodinovém jednání nedohodli na rozdělení křesel ve vládě. Nezměnilo na tom nic ani krizové zasedání regionálního Společenství pro rozvoj jižní Afriky. Zimbabwe nemá vládu a nedokáže tak bojovat s obrovskými ekonomickými problémy.

Na zasedání nejvyšších představitelů několika zemí Společenství pro rozvoj jižní Afriky v Harare se nepodařilo odblokovat jednání o příští zimbabwské vládě.

Zimbabwský prezident Robert Mugabe a vůdce opozice Morgan Tsvangirai sice před šesti týdny podepsali dohodu o rozdělení moci, ale koaliční jednání váznou na rozdělení ministerstev.

Policie dnes v zimbabwské metropoli zatkla 50 účastníků demonstrace, jež měla politiky donutit k dohodě. Osm lidí bylo při policejním zásahu zraněno. Většina účastníků protestu byli studenti a policie proti nim použila slzný plyn.

Zimbabwe se potýká s vážnými ekonomickými potížemi a účastníci dnešního protestu sepsali petici, v níž tvrdí, že mají hlad a že je třeba, aby se politici už konečně dohodli.

Společenství se chtělo pokusit pomoci řešit problém Zimbabwe už před týdnem, ale summit se nekonal, protože Tsvangirai na něj nepřijel, jelikož mu vláda odmítla vydat nový pas.

Tsvangirai v březnových prezidentských volbách porazil Mugabeho těsně a si Mugabe vynutil druhé kolo voleb. Opoziční politik se ho nezúčastnil a vítězem se stal Mugabe.

S pomocí bývalého jihoafrického prezidenta Thaba Mbekiho se podařilo vyjednat dohodu o příští vládní spolupráci. Tsvangirai má být předsedou vlády, ale teď tvrdí, že se Mugabeho Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta snaží z opozičního Hnutí za demokratickou změnu učinit podřadného koaličního partnera s menším počtem ministerských křesel.