V Nizozemsku je nezvyklá katarální horečka, řeší ji i EU

Lucemburk - V Nizozemsku se v těchto dnech vyskytl na čtyřech různých farmách neobvyklý druh katarální horečky skotu. Nemoc, které se podle příznaků také říká bluetongue (modrý jazyk), veterináři nalezli u krav. Zjištěný druh viru je běžný v Africe a Střední Americe, v Evropě ale ne.

Zatímco v Evropě je obvyklý typ 8 nemoci, čtyři krávy na čtyřech různých farmách v Nizozemsku podle tamního ministra zemědělství onemocněly typem 6. Na ten v Evropě neexistuje vakcína. Nizozemské ministerstvo proto nyní zkoumá, zda lze i v evropských podmínkách očkovat dobytek vakcínami, které se používají v Africe a Střední Americe. Ministři EU pak vedle toho řeší například i to, jak by se případné očkování proti novému druhu nemoci financovalo.

EU v současnosti přispívá na očkování dobytka proti katarální horečce typu 8. V Česku tak na ně například letos vláda z rozpočtové rezervy uvolnila 155 milionů korun. Jak tehdy uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič, náklady na vakcínu a polovina nákladů na provedení očkování pokryly prostředky Evropské unie. Druhá polovina nákladů na provedení očkování pak šla ze státního rozpočtu. Očkování se v ČR týkalo asi 1,2 milionu kusů hospodářských zvířat.

Katarální horečka nezpůsobuje hromadné úhyny a postižené chovy není nutné vybíjet. Škody plynou hlavně z nižších přírůstků či snížené produkce mléka. Chovatelům to může způsobit velké ztráty. Vnějšími příznaky nemoci jsou záněty v dutině ústní, očích a nozdrách zvířete s hnisavým výtokem a zvýšená teplota. V některých případech jazyk nakaženého dobytka zmodrá. Chorobu přenáší hmyz.