Rakušané znovu prošetří únos Kampuschové

Vídeň - Případ únosu a více než osmiletého věznění rakouské školačky Nataschi Kampuschové, který před dvěma roky vzbudil celosvětovou pozornost, bude znovu vyšetřován. Podle rakouského deníku Die Presse o tom rozhodla ministryně spravedlnosti Maria Bergerová. Ta své rozhodnutí předem konzultovala se zástupci ministerstva vnitra.

Kampuschová byla jako desetiletá unesena ve Vídni 3. března 1998 při cestě do školy. Poté byla až do 23. srpna 2006 zadržována ve zvláštním prostoru pod garáží ve Strasshofu nedaleko Vídně Wolfgangem Priklopilem. Když se jí podařilo z úkrytu uprchnout, pachatel spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Už začátkem letošního roku byla v rakouském parlamentu ustavena zvláštní vyšetřovací komise, která měla objasnit nedůslednost policie při pátrání po Kampuschové. Ukázalo se, že vyšetřovatelé opomenuli některé důležité indicie z výpovědí svědků, které mohly vést k jejímu rychlému nalezení, a Priklopilův dům neprohledali, přestože ho několikrát navštívili.

Komise zanikla zároveň s předčasným rozpuštěním dolní komory parlamentu. Stihla ale vydat předběžnou zprávu o výsledcích své práce. V té se mimo jiné uvádí, že policie se dopustila závažných chyb při vyšetřování případu nejen po zmizení dívky, ale i po jejím osvobození.

Zpráva mimo jiné uvádí, že vyšetřování se dostalo pod silný vliv organizace na ochranu obětí, která zabránila důkladnému prošetření některých aspektů případu. V trezoru tak skončily záznamy o první výpovědi Kampuschové po osvobození a dosud nejsou k dispozici ani vyšetřovatelům.

Důkladně prozkoumány nebyly ani všechny předměty zadržené v úkrytu. Opomenuta také zůstala výpověď jedné dvanáctileté školačky, která tvrdila, že Nataschu unesli dva muži.

Právě možnost, že Priklopil nebyl jediným pachatelem, ale měl komplice, vedla ministryni k rozhodnutí obnovit vyšetřování. Cílem opětného otevření případu má být především prověření této eventuality. Už v minulosti byla na toto téma vyslovena řada spekulací a nejčastěji bylo zmiňováno jméno dnes 44letého Priklopilova přítele a společníka ve stavební firmě.