Izrael znovu uzavřel hraniční pás s Gazou

Jeruzalém - Izrael znovu uzavřel hraniční přechody s pásmem Gazy. Reagoval tak na včerejší raketový útok na své území. Střela vypálená z Hamasem ovládaného pásma dopadla u města Sderot. Nezpůsobila žádné škody. Je to první podobný útok za posledních šest týdnů. Podle červnové dohody o příměří se Izrael zavázal zmírnit blokádu pásma Gazy výměnou za to, že hnutí Hamas zastaví násilnosti a ostřelování izraelského území.

„Poté, co rakety vypálené z pásma Gazy dopadly na izraelské území, ministr obrany Ehud Barak rozhodl, že se ve středu ráno uzavřou přechody,“ oznámil představitel ministerstva obrany. Neupřesnil však, na jak dlouho bude nařízení platit.

Izrael a Hamas se shodly na mírovém plánu v červnu. Dohoda zavazovala obě strany k uvolnění hraničních přechodů a zastavení veškerých bojů. Izrael měl uvolnit blokádu pásma Gazy, která na něj byla uvalena od té doby, co v roce 2007 pásmo ovládli ozbrojenci Hamasu. Poté však několikrát došlo k raketovým útokům na Izrael. Ten na ně odpověděl uzavřením hranic. Ozbrojenci Hamasu vypálili rakety na Izrael i v úterý, podle izraelské policie nebyl nikdo zabit ani zraněn.