Na Ukrajině zadrželi dalšího Rusa, podle Kyjeva je to aktivní voják

Moskva – Na východě Ukrajiny už padlo v bojích nejméně tisíc Rusů, včetně řady vojáků, tvrdí Sergej Krivenko z ruské nevládní lidskoprávní organizace Memorial. Podle Krivenka ale může být reálné číslo ještě vyšší. Na východě Ukrajiny byl mezitím zadržen další - podle Kyjeva aktivní ruský voják. Informoval o tom šéf tamní kontrarozvědky SBU.

Krivenko tvrdí, že ví o řadě ruských vojáků, kteří v Donbasu přišli o život či padli do zajetí. Počet ruských vojáků v této oblasti odhadl na šest tisíc - ukrajinské odhady bývají bezmála dvojnásobné. Krivenko působí kromě Memorialu také v prezidentské radě pro lidská práva a občanskou společnost, což je Putinův poradní orgán.  

  • Údaje o vojácích padlých během speciálních operací v době míru spadají v Rusku pod státní tajemství.

Další ruský voják byl obviněn z terorismu

Podle SBU zadržela v minulých dnech v Doněcké oblasti ukrajinská hlídka sedmatřicetiletého majora ruské armády Vladimira Starkova. Muž přiznal, že slouží v posádce v ruském Novočerkassku nedaleko ukrajinských hranic ve funkci velitele raketové a dělostřelecké jednotky. Podle agentury Unian byl Starkov zadržen, když v nákladním automobilu převážel munici pro východoukrajinské separatisty.
  
Starkov údajně po zadržení vypověděl, že byl do Donbasu ruskou armádou vyslán jako poradce. Podle informací ukrajinských médií byl obviněn z terorismu. Ruské velení se zatím k informaci nevyjádřilo.

Kyjev a Západ obviňují Rusko, že podporuje separatisty zbraněmi, municí i vojáky. Moskva tato obvinění opakovaně popírá. Jeden z povstaleckých předáků Alexandr Zacharčenko ale loni přiznal, že po boku rebelů bojují i tisíce ruských dobrovolníků, z nichž část byli profesionální vojáci. Podle něj ale vyrazili na Ukrajinu v době své dovolené. 

Ruští vojáci
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Vitaly Nevar

Dva Rusové zajatí v květnu na Ukrajině nicméně přiznali, že jsou vojáci v aktivní službě a že byli vysláni na průzkum. Podle Kyjeva jde o jasný důkaz účasti ruských ozbrojených sil. Moskva ale tvrdí, že jde o „bývalé příslušníky armády“.  

  • V posledním průzkumu nezávislého sociologického střediska Levada 52 procent Rusů tvrdilo, že ruská vojska v Donbasu neválčí, ale 26 procent si myslelo opak. Zbytek se zdržel vyjádření.  

Tajné pohřby ruských vojáků zmiňuje celá řada médií 

O tajných pohřbech Rusů, kteří zemřeli na Ukrajině, se opakovaně zmiňuje mezinárodní tisk, ale i některá ruská média a hlavně ruští aktivisté kritizující Kreml. V médiích se objevilo i několik rozhovorů s bývalými vojáky a jejich rodinami. O působení Rusů na Ukrajině se shromažďují informace také na sociálních sítích. 

Na odvádění synů na Ukrajinu si dlouhodobě stěžují Ruské matky - jedna z největších občanských iniciativ, která jako jedna z mála na prezidenta Vladimira Putina platí. Matky mají i velký vliv na ruské veřejné mínění. Postoj veřejnosti obrátily už v 90. letech během první čečenské války. I tehdy Kreml nejdřív vojenské nasazení popíral. Za humanitární pomoc vydávala sovětská armáda i účast v afghánské válce po roce 1979. Pravdu přiznala až s návratem těl mnoha padlých. 

O roli Ruska v ukrajinské krizi chtěl psát rovněž opoziční politik Boris Němcov, který byl zastřelen koncem února nedaleko Kremlu. Jeho přátelé a spolupracovníci podklady pro dokument shromáždili a vydali 64stránkovou zprávu „Putin. Válka“

Mimo jiné v ní zmiňují, že v srpnu 2014 na Ukrajině padlo nejméně 150 ruských vojáků, když pomáhali proruským separatistům zastavit ofenzivu ukrajinské armády. Dalších 70 pak zemřelo letos v lednu a v únoru při prudkých bojích u východoukrajinského Debalceve. Zpráva také tvrdí, že malajsijský boeing loni nad Ukrajinou sestřelili separatisté ruskou raketou. Deset měsíců války na východní Ukrajině prý stálo Rusko v přepočtu 25,6 miliardy korun. 

  • Počet obětí bojů v Donbasu se podle odhadů blíží 7000. Ukrajinské ministerstvo obrany nedávno ztráty vládních sil vyčíslilo na 2300 zabitých a 270 nezvěstných, kteří nejspíše také zahynuli. Podle ukrajinského prezidenta se počet zabitých civilistů a vojáků blíží k 9000.