V Birminghamu byly nalezeny jedny z nejstarších fragmentů koránu

Birmingham (Británie) - Univerzitní knihovna v anglickém Birminghamu zřejmě dlouhou dobu ukrývala nesmírně cennou památku. Pokud se prvotní odhady vědců potvrdí, může jít o fragmenty vůbec nejstaršího rukopisu svaté knihy muslimů. Jejich stáří se podle BBC odhaduje na téměř 1400 let - fragmenty tak mohou pamatovat samotný zrod islámu.

Zmíněný rukopis byl součástí univerzitních sbírek knih z Blízkého východu a o jeho existenci se téměř století nevědělo. Až podrobný radiouhlíkový rozbor ale ukázal, že může jít o výjimečně starý dokument. „Chystáme další analýzy. Mohl by se vztahovat až k době bezprostředně po samotném vzniku islámu,“ zmínil profesor David Thomas. Fragmenty byly sepsány na ovčí nebo kozí kůži.

Není vyloučeno, že autor zmíněného rukopisu mohl žít v době proroka Mohameda, osobně se s ním znát nebo alespoň vyslechnout jeho kázání, dodal Thomas. Podle muslimské tradice Mohamed kázal o muslimské víře mezi lety 613 až 632, kdy měl zemřít.

Fragmenty objevené na Birminghamské univerzitě
Zdroj: ČT24/YouTube

Nalezený fragment je napsán ranou formou arabštiny. Odborník na staré rukopisy doktor Muhammad Isa Waley z Britské knihovny řekl, že tento „vzrušující objev z Birminghamu muslimy potěší“. Potvrdil stáří dobře čitelného rukopisu, protože podle něj určitě pochází z období vlády prvních tří chalífů. Tedy vůdců muslimské komunity, kteří vládli muslimské obci v letech 632 až 656.

Manuskript paří ke sbírce více než 3000 dokumentů z Blízkého východu, které ve 20. letech shromáždil chaldejský kněz Alphonse Mingana narozený poblíž iráckého Mosulu.

V Birminghamu žije početná komunita muslimů a někteří její představitelé už pergamen viděli. „Velmi mne to dojalo, měl jsme v očích slzy. Jsem si jistý, že do Birminghamu přijedou lidé z celé Británie, aby se na ty stránky podívali,“ řekl Muhammad Afzal z hlavní birminghamské mešity.

V Birminghamu objevili nejstarší fragment Koránu (zdroj: ČT24)