Jih Evropy letos láká na mimořádně teplou vodu

V celém Středomoří teploty kolem 30 stupňů a navíc výrazně teplejší voda než v minulých letech. Dovolená na jihu Evropy v těchto dnech nahrává hlavně teplomilnějším jedincům. Za nejvyššími teplotami mohou Češi zamířit třeba na jih Itálie či Španělska, ti odvážnější si teploty nad tropickou třicítkou mohou užít i v Tunisku.

Nejtepleji je v těchto dnech na jihu Středomoří. Teplota kolem 35 stupňů je v Tunisku, na Sicílii, v Neapoli nebo v turecké Antalyi. V mezi Čechy oblíbeném Chorvatsku již ustoupily rekordní teploty dosahující čtyřicetistupňových veder. Chorvatské pobřeží aktuálně nabízí pro mořské klima snesitelných 30 stupňů.

U pobřeží Jadranu se navíc turisté ohřejí nejen na sluníčku, ale také ve vodě, která má téměř 28 stupňů. Vůbec celé Středomoří letos vykazuje mimořádně teplou vodu. Příčinou není zdaleka jen aktuální teplé počasí, to od normálu nyní nevybočuje, ale hlavně skutečnost, že jih Evropy zaznamenal velice teplé jaro, uvedl Český hydrometeorologický úřad s poukazem, že nadprůměrné teploty panují na jihu Evropy už tři měsíce.

Teplota v letoviscích
Zdroj: ČT24

Například italské Benátky hlásí nyní teplotu moře 28,3 °C, kdežto průměr pro tuto část roku činí jen 25,3 °C. Malta uvádí 26,7 °C, o jeden a půl stupně nad průměrem. Oblast Mallorky je asi 1 stupeň nad normálem, podobně i španělské pobřeží. Zrovna tak i Tunisko. Na úrovni normálu je moře v Řecku, na úrovni normálu (kolem 24 až 25 °C) se nachází i teplota vody v letoviscích v Bulharsku.