Klaus: Řecko je obětí zvolené formy evropské integrace

Bývalý český prezident a premiér Václav Klaus považuje řeckou krizi za jeden z projevů zásadní krize evropské integrace, která dlouhodobě vyvěrá z celého komplexu příčin. Podle jeho mínění tuto krizi nezpůsobilo Řecko, naopak Řecko je obětí. V rozhovoru pro ČT ještě před pondělní dohodou se také ostře vymezil vůči výrokům předsedy Evropské rady Donalda Tuska, nazval je „strašením“ a „divadýlkem“. „Klidně jsme rozpůlili československou měnu na českou a slovenskou bez nějakého sebemenšího problému, přesně stejně se dá rozpůlit drachma od eura,“ tvrdí Klaus.

Klaus z pozice přesvědčeného euroskeptika a kritika evropské integrace prý necítí žádné zadostiučení z toho, že se tento projekt dostává v posledních letech do slepé uličky. „Obavu o Evropskou unii nemám, je projektem chybným, a pokud by se začal hroutit, budu jedině pro,“ uvedl jasně Klaus.

Při popisu vztahu Řecka a eurozóny, jejímž je země členem, použil příměr o špatném stavu střechy na imaginární chalupě. „Dokud je dobré počasí, tak i ta chatrná střecha docela vydrží, jakmile však přijde nějaká větší bouřka či silnější vítr, zjistíte, že nefunguje. Řecko je přesně ten případ,“ dodal Klaus.

Klaus k Řecku: Dokud je dobré počasí, chatrná střecha vydrží (zdroj: ČT24)

Pozor na katastrofické scénáře!

Někdejšímu federálnímu ministru financí se nelíbí, že evropští politici bijí na poplach před takzvaným Grexitem a návratem k drachmě. „Klidně jsme rozpůlili československou měnu na českou a slovenskou bez nějakého sebemenšího problému, přesně stejně se dá rozpůlit drachma od eura. Po technicko-administrativně-organizační stránce je to úkol, na kterém má někde pod Akropolí pracovat tým pěti až deseti lidí po dobu dvou týdnů. Je to triviální úloha, mnohokrát v dějinách vyzkoušená,“ vysvětlil Klaus.

Řecko: tady končí eurozóna
Zdroj: ČTK/imago stock&people

A doporučuje „neskákat na špek“ dramatickým výrokům, třeba tomu od předsedy Evropské rady Donalda Tuska, jenž prohlásil před víkendovým jednáním evropských špiček, že nepadne-li dohoda, tak se obyvatelé starého kontinentu probudí v pondělí ráno do jiné Evropy. „Pan Tusk se mýlí vždycky a mýlí se i tentokrát. Ať se dohodnou tak nebo onak, Evropa bude pořád stejná. Nic se nestane. To je pořád to jejich strašení a divadýlko, které tito politici hrají a Tusk je toho zjevným prototypem,“ prohlásil Klaus.

Václav Klaus: „Představa, že Řecko udělá reformy s velkým 'R' a od zítřka to začne mít efekt, je směšnou úvahou.“

Ohledně drachmy Klaus zdůraznil, že pokud by Řecko disponovalo v těžkých časech národní měnou, „už by dávno zablikala kontrolní světýlka (co se týče zadlužení země). Jenže tím, že bylo Řecko schováno v euru, se mu vesele půjčovalo celá desetiletí.“

„My jsme po pádu komunismu dělali reformy, které nám trvaly celou dekádu, a jejich dopad se projevuje postupem času,“ připojil Klaus analogii z éry 90. let, aby podpořil svou tezi, podle níž případné řecké reformy nemohou být okamžitě vidět.

Rusko nemá velkou roli v řecké krizi

Na adresu poměrně intenzivních ruských „námluv“ s Řeckem, třeba v oblasti energetiky, se vyjádřil v tom smyslu, že to má z pohledu Ruska svou logiku. „Rusko ale žádným velkým hráčem v řecké krizi není, má své starosti,“ upozornil Klaus.

Na dotaz, kde vidí Evropskou unii, resp. eurozónu za pět let, opáčil: „V červenci 2020 tu stále bude řecká krize nebo se tím slabým článkem stane některá jiná země a opět se bude řešit to, zda jí půjčit, nebo ne,“ uzavřel Klaus.