OBRAZEM: Krásné, ale ohrožené – skomírající turistické atrakce

Historické a přírodní krásy lákají turisty, kteří zemím poskytují potřebný zdroj příjmů. Některé památky už jsou ale turisty doslova zaplaveny, což vede k jejich poškození a narušení života místních obyvatel. V posledních letech se proto diskutuje o tom, zda by neměl být cestovní ruch v těchto lokalitách regulován. Podle CNN patří mezi nejohroženější památky třeba Machu Picchu, Velká čínská zeď či jeskyně Altamira.

„Tyto oblasti jsou v ohrožení po celém světě. Kromě památek a historických měst na Blízkém východě to jsou historické čtvrti velkých měst v Asii, jež čelí největší hrozbě kvůli nekontrolovanému rozvoji,“ prohlásil Stefaan Poortman, výkonný ředitel Světového památkového fondu, jehož cílem je chránit nejohroženější lokality kulturního dědictví v rozvojovém světě. 

„Cestovní ruch není dostatečně regulován. Nejznámější místa, jako je Angkor Vat nebo Machu Picchu, jsou opravdu zaplaveny turisty. Má to vliv nejen na danou lokalitu, ale může to negativně ovlivnit také kvalitu života místních komunit,“ podotkl Poortman. 

NEJOHROŽENĚJŠÍ HISTORICKÉ A PŘÍRODNÍ OBLASTI SVĚTA: 

1) Velká čínská zeď

Tisíce kilometrů dlouhá zeď byla postavena na obranu před útokem cizí armády, v současné době ji ale okupují řady turistů. Podle listu Beijing Times už zmizela třetina původního opevnění jako následek eroze a lidské činnosti. Některé části zdi jsou navíc pokryty graffiti.

Velká čínská zeď
Zdroj: ČTK/René Fluger

2) Velký korálový útes 

Největší korálový útes světa představuje ekosystém, v němž žijí desítky mořských druhů. Podle vědců by ale mohly do roku 2050 vyhynout v důsledku změny klimatu. Znamenalo by to velkou ránu i pro australskou ekonomiku. 

Velký korálový útes
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

3) Angkor Vat 

Ruiny kdysi velkolepého chrámového komplexu v Kambodži jsou nyní zaplaveny turisty s chytrými telefony, kteří se snaží zachytit východ slunce. Ročně sem zamíří o pětinu turistů víc, v roce 2013 jich byly dva miliony. 

Kambodžský chrám Angkor Vat
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/HENG SINITH

4) Sixtinská kaple 

Slavné Michelangelovy fresky, které zdobí strop kaple ve Vatikánu, trvalo namalovat celé čtyři roky. Řada lidí ale nyní opovrhuje zákazem fotit s bleskem a cennou památku tak ničí. Turisté také vydechují oxid uhličitý, který umělecká díla poškozuje. 

Strop Sixtinské kaple
Zdroj: ČT24/Wikimedia Commons/Aaron Logan

5) Jeskyně Altamira 

Návštěvníci chtějí vidět kresby bizonů uvnitř severošpanělské jeskyně Altamira. Nápor turistů ale poškodil více než 20 tisíc let staré paleolitické malby a španělské orgány se v roce 2002 rozhodly jeskyni uzavřít. Loni byla opět zpřístupněna – ovšem jen pěti vybraným zájemcům týdně, kteří si navíc musí vzít ochranný oděv. 

Jeskyně Altamira
Zdroj: ČT24/Wikimedia Commons/Rameessos

6) Masaj Mara 

Keňský národní park láká turisty na safari. Pro zemi představují jeden z nejvýznamnějších zdrojů příjmů. Lidé ale čerpají příliš mnoho místních zdrojů a četné chaty a tábory mají negativní dopad na životní prostředí. 

Keňská rezervace Masaj Mara
Zdroj: ČT24/ČTK/Mint Images/Frans Lanting

7) Tutanchamonova hrobka 

Loni v dubnu byla hrobka egyptského faraona uzavřena pro veřejnost a poblíž byla otevřena její přesná replika. Tým používá laserové skenery a tiskárny s vysokým rozlišením, aby nástěnné malby opravil. 

Tutanchamonova hrobka v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Nariman El-Mofty

8) Tádž Mahal 

Monumentální pomník v Ágře nechal vystavět indický mogul Šáhdžahán na památku své předčasně zesnulé ženy. Místo navštíví čtyři miliony turistů ročně, což si začalo vybírat svou daň na konstrukci. Pokles hladiny vody v nedaleké řece Jamuna navíc ovlivňuje dřevěný základ. 

Indický chrám Tádž Mahal
Zdroj: Wikimedia Commons/Dmitrij Rodionov

9) Machu Picchu 

Horské městečko v Peru ohrožují hlavně sesuvy půdy. Denně smí na Machu Picchu vylézt jen 2500 zájemců. Cestu je v sezoně nutné rezervovat řadu dní dopředu.

Kultovní incké město Machu Picchu
Zdroj: ČT24/Wikimedia Commons/Michel Christopher