Bangladéš chce vystěhovat tisíce Rohingů na ostrov

Dháka - Bangladéš plánuje přestěhovat tisíce příslušníků etnické menšiny Rohingů na jeden z ostrovů v Bengálském zálivu. Kritici varují, že se tak izolace Rohingů ještě zvýší. V sousední Barmě ve středu demonstrovali buddhističtí nacionalisté, kteří existenci muslimského rohingského etnika popírají. Dalajlama už vyzval barmskou opoziční vůdkyni a nositelku Nobelovy ceny za mír Su Ťij, aby za Rohingy bojovala.

Většina Rohingů žije v barmském Arakanském státě, nicméně barmská vláda i mnozí další v této převážně buddhistické zemi tvrdí, že žádná rohingská menšina neexistuje. Příslušníky této komunity, kterých je zhruba 1,3 milionu, považují úřady za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, ačkoli jejich předkové žili na barmském území stovky let. Rohingové tak nemají žádné státní občanství.

Problém upoutal pozornost světové veřejnosti v posledních týdnech, kdy tisíce rohingských uprchlíků zůstaly opuštěné na lodích v oblasti poté, co je na jejich cestě do bohatších zemí jihovýchodní Asie opustili převaděči. 
  
Bangladéš je domovem asi 32 tisíc Rohingů, z nichž většina bydlí ve dvou provizorních táborech ve městě Cox's Bazar u barmské hranice. Podle bangladéšské vlády by měli být nyní přemístěni na ostrov Hatija. Kritici uvádějí, že Rohingové tak budou proti své vůli odsunuti dál z očí veřejnosti. 

Uprchlíci zachránění o víkendu indonéskými úřady
Zdroj: Amran Hamid/Reuters

Exilový duchovní vůdce tibetských buddhistů a držitel Nobelovy ceny za mír dalajlama vyzval barmskou nositelku tohoto ocenění Do Aun Schan Su Ťij, aby se veřejně postavila na stranu Rohingů. V rozhovoru s listem The Australian dalajlama prohlásil, že se Su Ťij o této otázce dvakrát mluvil. „Řekla mi, že záležitost není jednoduchá. Přesto si ale myslím, že by mohla (pro Rohingy) něco udělat,“ dodal. 

Ve středu v barmských městech protestovaly stovky buddhistických nacionalistů
proti tlaku mezinárodního společenství, které žádá Barmu, aby přijala svůj díl odpovědnosti za uprchlickou krizi. „Přestaňte obviňovat a urážet naši zemi,“ skandovali protestující v čele s desítkami radikálních buddhistických mnichů. „Ti, kdo pomáhají ilegálním bangladéšským uprchlíkům, jsou naši nepřátelé. V Barmě žádní Rohingové nejsou. Lidé na lodích si název Rohingové vymysleli,“ znělo při protestech. 

  • Téměř 140 tisíc Rohingů z barmského Arakanského státu opustilo své domovy po krvavých střetech s většinovými buddhisty v roce 2012.